Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009
κουτσοί στραβοί όλοι με ένα Καλάσνικοφ στο χέρι
ένα όπλο που άργησε να μπει στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων
νάνε καλά οι γείτονες μας που άδειασαν τις αποθήκες τους και μας έφεραν κοντά του
στην αρχή σχεδόν όλη η η Κρήτη και μετά κάθε εγκληματίας που σέβονταν το όνομα του και τέλος τα άρπαξαν και οι κάτοικοι των Εξαρχείων και έδεσε το γλυκό
τα 24 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για το όπλο ορόσημο
1. Με βάρος από 3,14 έως 4,3 κιλά -αναλόγως της έκδοσης- και μήκος 87 εκατοστά είναι από τα πιο επιτυχημένα ατομικά τυφέκια στη σύγχρονη πολεμική ιστορία.
2. Το αποτελεσματικό του βεληνεκές φτάνει τα 400 μέτρα.
3. Το διαμέτρημα των πυρομαχικών είναι 7,62mm και η ταχυβολία φτάνει τις 600 σφαίρες το λεπτό.
4. Σύγχρονες εκδόσεις του ΑΚ-47 όπως το ΑΚ-101 μπορούν να επιτύχουν 24 χιλιάδες πυροβολισμούς σε μια μέρα, κάτι αδιανόητο για άλλα τυφέκια του ίδιου διαμετρήματος.
5. Το ΑΚ-47 δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 1946 από τις σοβιετικές ένοπλες δυνάμεις και υιοθετήθηκε πλήρως το 1949.
6. Η επίσημη ιστορία λέει ότι ο Μιχαήλ Καλασνίκοφ, κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης του από τραυματισμό στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ξεκίνησε να σχεδιάζει διάφορα μικρά όπλα συμμετέχοντας σε ένα διαγωνισμό. 7. Αν και δεν κέρδισε αυτό ήταν αρκετό για να αναγνωριστεί το ταλέντο του. Το 1944 διορίστηκε στο Izhevsk Machinebuilding Plant όπου και ανέπτυξε μια μικρή ημιαυτόματη καραμπίνα.
8. Ο σχεδιασμός του βασίστηκε στα διδάγματα της Μάχης του Στάλινγκραντ και στις ιδιαιτερότητες του σοβιετικού μετώπου. Το τυφέκιο έπρεπε να ήταν αποτελεσματικό μέχρι τα 300 μέτρα και αντέχει στο ψύχος, τη λάσπη και το νερό!
9. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών και ενώ τα πρώτα μοντέλα ΑΚ-1 και ΑΚ-2 είχαν ήδη αξιολογηθεί ως ανώτερα των υπόλοιπων μοντέλων, ο θρυλικός Αλεξάντρ Ζάιτσεφ έπεισε τον Καλάσνικοφ να τα ξανασχεδιάσουν ώστε να βελτιωθεί η αξιοπιστία τους. Το αποτέλεσμα ήταν το μοντέλο 1947 που έμελλε να μείνει στην ιστορία ως ΑΚ-47.
10. Αν και πολλά δεδομένα υποστηρίζουν ότι ο σχεδιασμός βασίστηκε στο πολύ επιτυχημένο γερμανικό StG44 και στο αμερικάνικο Μ1 χωρίς φυσικά αυτό να υποβαθμίζει την αξία του. Ιστορικά αποδείχτηκε ότι το ΑΚ-47, χωρίς να ανακαλύπτει τον τροχό, ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
11. Ο ίδιος ο Καλασνίκοφ έχει δηλώσει ότι «πριν σχεδιάσεις κάτι καινούριο πρέπει να έχεις καλή γνώση όλων αυτών που ήδη υπάρχουν στον ίδιο τομέα».
12. Το ΑΚ-47 ποτέ δεν ήταν το καλύτερο τυφέκιο από καθαρά στρατιωτική άποψη. Τα βασικά του μειονεκτήματα ήταν η έλλειψη ακρίβειας και η μετατόπιση της κάνης προς τα πάνω ακόμα και σε μικρές ριπές.
13. Ότι όμως έχανε σε ακρίβεια, κέρδιζε σε ευχρηστία, αντοχή και κυρίως στη δυνατότητα μαζική παραγωγής.
14. Η επιχειρησιακή αξία του AK-47 αποδείχτηκε στον Πόλεμο του Βιετνάμ. Δεν ήταν λίγες οι περιστάσεις που τα Μ16 των αμερικάνων στρατιωτών κολλούσαν αναγκάζοντας τους να παίρνουν τα AK-47 που εγκατέλειπαν στο πεδίο της μάχης οι Βιετκόνγκ.
15. Ο Ντέιβιντ Χόκγουορθ, βετεράνος του Βιετνάμ και γνωστός δημοσιογράφος σε αμυντικά θέματα, αναφέρει ότι κατάφερε να πυροβολήσει τριάντα φορές με ένα ΑΚ-47 που ήταν θαμμένο για περίπου ένα χρόνο. Το όπλο βρέθηκε όταν μια μπουλντόζα ξέθαψε τη σωρό ενός βιετναμέζου που βρισκόταν σε πλήρη αποσύνθεση.
16. Το μικρό κόστος παραγωγής ουσιαστικά έδωσε τη δυνατότητα στη Σοβιετική Ένωση να το παράγει σε τεράστιους αριθμούς και να προμηθεύσει με αυτό τα κράτη του Συμφώνου της Βαρσοβίας στέλνοντας τους παράλληλα και πλεόνασμα πυρομαχικών.
17. Μέχρι σήμερα έχει υπολογιστεί ότι έχουν παραχθεί 90 και πλέον εκατομμύρια αντίτυπα.
18. Η διάδοση του σε χώρες της Αφρικής ήταν τέτοια που σήμερα κοσμεί τη σημαία και τα στρατιωτικά εμβλήματα της Μοζαμβίκης, της Ζιμπάμπουε, του Ανατολικού Τιμόρ και της Μπουρκίνα Φάσο. Το «Καλάς», ένα υποκοριστικό του Καλασνίκοφ, χρησιμοποιείται και σαν όνομα για αγόρια.
19. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, η Σοβιετική Ενωση έγινε ο κύριος προμηθευτής όπλων στις χώρες της Μέσης Ανατολής που θέλησαν να αντιταχθούν στα αμερικάνικα συμφέροντα στην περιοχή. Έτσι πολύ γρήγορα έγινε ένα από τα εμβλήματα του αντιαμερικανισμού.
20. Μετά την απώθηση των Ισραηλινών δυνάμεων από το Λίβανο, προστέθηκε σε περίοπτη θέση στη σημαία της Χεζμπολάχ!
21. Ο αντιαμερικανικός συμβολισμός εχει και τη σκοτεινή του διάσταση. Στα τηλεοπτικά του μυνήματα, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν αλλά και άλλα στελέχη τρομοκρατικών οργανώσεων εμφανίζονται πο22. Από το 2006 κυκλοφορεί και σε έγχορδο. Ο κολομβιανός μουσικός και ακτιβιστής Σέζαρ Λόπεζ επινόησε την escopetarra, ένα ΑΚ-47 που έχει μετατραπεί σε κιθάρα.
23. Μια escopetarra έχει πωληθεί για 17 χιλιάδες δολάρια που δόθηκαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
24. Η χρήση του Ακ-47 από τρομοκρατικές οργανώσεις και παραστρατιωτικές ομάδες κυρίως στην Αφρική και οι σχετικές αιματοχυσίες θεωρείται ότι οδήγησαν τον Καλασνίκοφ να δηλώσει πως «θα προτιμούσε να είχε σχεδιάσει ένα μηχάνημα που να βοηθάει τους ανθρώπους στις αγροτικές τους εργασίες».λλές φορές με ένα ΑΚ-47 στο πλάι. MEN24.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου