Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Σε Ημαθία και Πέλλα άνεργοι «πολυτελείας»

Χιλιάδες θέσεις εργασίας, που είναι σε μεγάλο βαθμό εποχικές, με τα χαρακτηριστικά μίας κανονικής απασχόλησης με ασφάλιση, προκαθορισμένο μεροκάματο, παροχή στέγης και συνέπεια στην πληρωμή των μισθών εξακολουθούν να μη καλύπτονται από ανέργους Ελληνες αλλά από αλλοδαπούς.
Η κατάσταση αυτή συναντάται κατά κόρον στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας, όπου η παραγωγή, η συγκομιδή και η επεξεργασία των καρπών των οπωροφόρων δέντρων με «πρωταγωνιστή» το...
ροδάκινο, απαιτεί κάθε χρόνο πάνω από 10.000 εποχικούς εργαζόμενους.
Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των θέσεων εργασίας, που αμείβονται με 20 - 23 ευρώ ημερησίως για οκτάωρη εργασία στο χωράφι (τουλάχιστον 600 ευρώ μηνιαίως), είναι σχεδόν αποκλειστικά «προνόμιο» των αλλοδαπών εργατών.
Βούλγαροι και Αλβανοί εργάτες γης εισέρχονται κάθε χρόνο στη χώρα μας και μάλιστα έχουν δημιουργήσει μία άτυπη παράδοση, καθώς έχουν αποκτήσει εμπειρία, διαθέτουν προϋπηρεσία και προτιμώνται για την παραγωγικότητα τους.
Φέτος η συγκεκριμένη ΚΥΑ επέτρεψε συνολικά σε 4.240 αλλοδαπούς, από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έρθουν στην Ελλάδα και να εργαστούν νόμιμα, με εξασφαλισμένη άδεια για έναν χρόνο. Ο αριθμός αυτός, μάλιστα, μπορεί να προσαυξηθεί κατά 10%, προκειμένου να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες.
Το 2013 υπήρχε η εκτίμηση ότι θα χρειάζονταν λιγότεροι αλλοδαποί από τρίτες χώρες, εξαιτίας της ανεργίας, που πλήττει τη χώρα μας και πιθανότατα θα ωθούσε περισσότερους Έλληνες στα χωράφια.
Όμως οι προβλέψεις αυτές διαψεύστηκαν, καθώς φαίνεται πως το ημερομίσθιο των 20 - 23 ευρώ/ ημέρα για το οκτάωρο στο χωράφι, δεν κρίνεται από την ελληνική νεολαία ως ικανοποιητικό.
«Για το γεγονός πως δεν έρχονται οι Έλληνες νέοι στα χωράφια, παρόλο που η δουλειά και η αμοιβή είναι εξασφαλισμένα, παίζει ρόλο και το χαρτζιλίκι του μπαμπά, αλλά πιθανώς και η σύνταξη του παππού. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη εργασία δεν είναι εύκολη και η αλήθεια είναι ότι ήρθαν δοκιμαστικά στο χωράφι νέα παιδιά, αλλά έφυγαν νύχτα» τονίζει ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών του νομού Ημαθίας, ο οποίος διαθέτει ένα χωράφι με 145 στρέμματα, στα οποία καλλιεργεί κυρίως φρούτα, με τη συγκομιδή να γίνεται με χειρωνακτική εργασία. Πηγή Ημερησία

4 σχόλια:

  1. δηλαδη εσυ προτινεις να παει καποιος να δουλεψει ακομα και με 5 ευρω την ημερα, χωρις ασφαλιση, γιατι ειναι ανεργος? και να ανταγωνιστει τον αλβανο η ρουμανο η πακιστανο που ζει σε μια τρωγλη ? εσυ την κορη σου θα την εστελνες να δουλεψει εκει ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τα 5 ευρώ που τα είδες !!!!!!!!!!!!!!!!!!
      25 το οκτάωρο σε Ελληνα να πας να μαζέψεις κεράσια και ροδάκινα
      δεν γίνετε ανταγωνισμός μπορώ να σου πω ότι εδώ στην κεντρική Μακεδονία προτιμητέε ο Ελληνας αν βρεθεί και μπορεί να δουλέψει (να ξέρει να μαζεύει και να μην κάνει ζημιά στα δέντρα)
      άσχημα είναι να πάει ένας νέος να δουλέψει 2 μήνες και να βγάλει 1500 !! ευρώ
      πακιστανους δεν έχει εδώ επάνω μόνο αλβανούς Βούλγαρους Σέρβους και Τσέχους

      Διαγραφή
  2. Ναι, είμαι από Έδεσσα και γνωρίζω ότι προτιμούν οι νέοι την ανεργία, (ακόμα και 40ρηδες) αφού υπάρχει το χαρτζηλίκι από τον παππού, τη θεία κλπ για καφέ και τσιγάρα από το να πάνε να μαζέψουν κεράσια για 25€. Δεν υπάρχει σε τόσο μεγάλο ποσοστό κρίση ανεργίας αλλά κρίση νοοτροπίας, προτιμούν την γκρίνια και την ξεκούραστη δουλειά με 50€ μεροκάματο που φαντάζονται ότι θα έρθει

    ΑπάντησηΔιαγραφή