Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Κοινό μυστικό η συνεργασία της Google με μυστικές υπηρεσίες!

Αυτό προκύπτει από μηνύματα που διέρρευσαν στο Wikileaks, στα οποία είχαν πρόσβαση «ΤΑ ΝΕΑ» στα πλαίσια της συνεργασίας τους με την αποκαλυπτική ιστοσελίδα.   Από τα συγκεκριμένα στοιχεία φαίνεται ότι η συνεργασία της Google με μυστικές υπηρεσίες ήταν κοινό μυστικό στην...
κοινότητα των ιδιωτικών  ερευνητών που συνέλεγαν πληροφορίες από πηγές - υπαλλήλους στην εν λόγω εταιρεία υψηλής τεχνολογίας.
Ως εκ τούτου οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Google ότι δεν γνώριζαν πως η NSA παρακολουθεί τις online κινήσεις των χρηστών της καταρρέουν πλήρως.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μιλώντας αποκλειστικά στα «ΝΕΑ» και ο άνθρωπος που αποκάλυψε πριν από δύο δεκαετίες το παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης επικοινωνιών Echelon, στο οποίο και πάλι εμπλέκεται η NSA.
ΜΑΡΤΙΟΣ 2010, ΠΕΚΙΝΟ
Οι διαβουλεύσεις αμερικανών δικηγόρων - κινέζων αξιωματούχων για τη λειτουργία της Google στην Κίνα έχουν αρχίσει να προσεγγίζουν θερμοκρασίες βρασμού. Ηδη, τα συστήματα της αμερικανικής εταιρείας έχουν δεχθεί αλλεπάλληλες κυβερνοεπιθέσεις, ενώ έχουν πέσει οι πρώτες απειλές για αποχώρηση από τη χώρα λόγω της «ανεπανάληπτης λογοκρισίας» που είχε επιβληθεί από τις κινεζικές Αρχές. Για να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις και για να ενισχυθούν οι υποδομές της Google στο «αφιλόξενο» τότε κινεζικό περιβάλλον, στρατεύθηκαν τεχνικοί του κολοσσού με εξειδικευμένες γνώσεις στην ασφάλεια των επικοινωνιών και των πληροφοριών - κάποιοι από αυτούς με λαμπρή προϋπηρεσία στο υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ. Ανάμεσά τους ήταν και ένας φανατικός αναγνώστης των αναφορών και των στρατηγικών αναλύσεων της Stratfor, της ιδιωτικής εταιρείας πληροφοριών, η οποία έχει χαρακτηριστεί από τον αμερικανικό Τύπο ως «σκιώδης CIA». Ο αναγνώστης αυτός, αφού περνούσε τη διαδικασία προσηλυτισμού που εφάρμοζαν οι αναλυτές της Stratfor, θα αποτελούσε την πηγή για όλα όσα απασχολούσαν την κοινότητα των μυστικών σε σχέση με την Google και τις δραστηριότητές της στην Κίνα. Μάλιστα η αξιοπιστία του κατά τη συνήθη αξιολόγηση των πηγών της Stratfor είχε λάβει «Α», δηλαδή την καλύτερη δυνατή βαθμολόγηση. Από αυτόν οι αναλυτές της «σκιώδους CIA» έμαθαν πώς και γιατί η Google στρατολογούσε κινέζους προγραμματιστές από το Πεκίνο και τη Σαγκάη, τι απέγινε με την επίθεση που είχαν δεχθεί στα συστήματα τον Φεβρουάριο του 2010, με ποιον τρόπο δρουν στον κυβερνοχώρο οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Εκείνη την περίοδο είχαν δημοσιευτεί και άρθρα που συνέδεαν, βάσει πληροφοριών και όχι αδιάσειστων ντοκουμέντων, την Google με την NSA. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική αλληλογραφία της Stratfor που αποκτήθηκε από το Wikileaks, η ίδια πηγή, αφού είχε παραδεχθεί ότι η NSA εμπλεκόταν ενεργά στις έρευνες για τις επιθέσεις που είχε δεχθεί η Google Κίνας, έκανε σαφές ότι όχι μόνο η συγκεκριμένη υπηρεσία πληροφοριών αλλά και άλλες από τις ΗΠΑ και αλλού διατηρούσαν επαφές με στελέχη του κολοσσού. «Συνεχίζουμε να δεχόμαστε από κατασκευαστές αμυντικών συστημάτων στις ΗΠΑ καθώς και από τις αμερικανικές και ξένες μυστικές υπηρεσίες ανεπίσημα αιτήματα για να συγκρίνουμε τις σημειώσεις μας. Πολλά από αυτά γίνονται μέσω των προσωπικών διασυνδέσεων "πεφωτισμένων" εργαζομένων, οι οποίοι συμμετέχουν σε συμβουλευτικές επιτροπές και διατηρούν δεσμούς με την NSA, την NIST (Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Προτύπων, το οποίο συνεργάζεται με τις υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας των ΗΠΑ), την DARPA (Αμερικανικό Κέντρο Προηγμένων Αμυντικών Ερευνών), με ανθρώπους του FBI και πληθώρας άλλων φορέων.
Ειδικά μετά τα δημοσιεύματα στον Τύπο για συνεργασία με την NSA, όλοι κρατούν τις συγκεκριμένες συζητήσεις σε πολύ χαμηλούς τόνους», φέρεται πως είπε η πηγή στον χειριστή της Stratfor στις 17 Μαρτίου 2010. Εναν χρόνο αργότερα, ένας από τους «πεφωτισμένους» εργαζομένους της Google, o οποίος είχε θητεύσει ως σύμβουλος των αμερικανίδων υπουργών Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και Χίλαρι Κλίντον, θα απασχολούσε τους ερευνητές της «σκιώδους CIA» κατά τη ριψοκίνδυνη περιοδεία του στις χώρες της Μέσης Ανατολής, κατά τη διάρκεια της εξάπλωσης της Αραβικής Ανοιξης. Το όνομα αυτού Τζάρεντ Κοέν και η θέση του διευθυντής του Google Ideas, ενός πρότζεκτ που - ανάμεσα σε άλλα - εστιάζει στην εξάπλωση της τεχνολογίας σε καταπιεσμένα καθεστώτα. Σε ηλεκτρονικό μήνυμα του Φρεντ Μπάρτον, του Νο 2 της Stratfor ο οποίος είχε εγκαταλείψει τις «δημόσιες» μυστικές υπηρεσίες για χάρη των «ιδιωτικών», ο Τζάρεντ Κοέν χαρακτηρίζεται «CIA». Αυτή ήταν η απάντησή του σε e-mail συναδέλφου στις αρχές του 2011 που του ανέφερε πως μόλις της τον είχαν συστήσει και ότι της είχε ζητηθεί συνεργασία σε ένα πρότζεκτ πληροφορικής. Εκείνη την περίοδο ο Κοέν είχε επισκεφθεί το Κάιρο όπου συναντήθηκε με στέλεχος της Google Αιγύπτου, το οποίο συνελήφθη από τις Αρχές και ανακρίθηκε για τις πληροφορίες που έδινε σχετικά με την εξέγερση καθώς και για τεχνολογικά ζητήματα. Ο Κοέν είχε βρεθεί και στην Τυνησία λίγο πριν από τις ταραχές - μια σύμπτωση που ενίσχυσε τις υποψίες των καθεστωτικών για τη δράση του.
Τον Φεβρουάριο του 2011, στέλεχος από τα κεντρικά της Google ενημερώνει τη Stratfor ότι ο Κοέν σκοπεύει να μεταβεί στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν με το Ιράν. Σκοπός του, σύμφωνα με το στέλεχος, ήταν να ασκήσει επιρροή σε Ιρανούς ώστε να συμμετάσχουν ενεργά και να κατανοήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, στα πλαίσια του πρότζεκτ Google Ideas για τις καταπιεσμένες κοινότητες. «Η Google έχει την υποστήριξη του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και έχουν αεροπορική κάλυψη. Στην πραγματικότητα κάνουν πράγματα που η CIA δεν μπορεί να κάνει», έγραφε ο Μπάρτον σε μήνυμά του με ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου 2011, που διέρρευσε στο Wikileaks.
Από τα στοιχεία που δημοσίευσε η εφημερίδα «Γκάρντιαν» στα πλαίσια της σειράς αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων για τα νέα συστήματα παρακολούθησης της NSA μέσω τεχνολογικών εταιρειών όπως η Google, η Apple, το facebook και άλλες, φαίνεται ότι το μεγαλύτερο βάρος παρακολουθήσεων πέφτει στο Ιράν. Στα στατιστικά του απόρρητου προγράμματος Bountless Informant που χρησιμοποιεί η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών στα πλαίσια του ευρύτερου σχεδίου συλλογής πληροφοριών από τις online επικοινωνίες των χρηστών καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2013 ότι αλιεύθηκαν 97 δισεκατομμύρια «αναφορές ενδιαφέροντος». Δεκατέσσερα δισεκατομμύρια προέρχονταν από το Ιράν, 13,5 δισ. από το Πακιστάν, 12,7 δισ. από την Ιορδανία και 7,6 δισ. από την Αίγυπτο. Από αυτά τα στοιχεία φαίνεται ότι οι χώρες όπου πραγματοποίησε «τουρ» ο Κοέν στα πλαίσια της διάδοσης του προγράμματος Google Ideas ήταν ιδιαίτερα υψηλού ενδιαφέροντος για τα προγράμματα online παρακολούθησης της NSA και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ. Από την πλευρά της η Google, όπως και η Microsoft, η Apple, η Yahoo, το facebook και άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση PRISM αρνούνται κατηγορηματικά ότι έχουν προσφέρει στην NSA απευθείας πρόσβαση στα υπολογιστικά συστήματά τους. Συνεπής με την επίσημη δήλωση της εταιρείας, o διευθύνων σύμβουλος της Google Λάρι Πέιτζ έστειλε επιστολές στους πελάτες της εταιρείας επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπήρξε απευθείας πρόσβαση και ότι δεν είχαν ακούσει τίποτα για το PRISM μέχρι την ημέρα που αποκαλύφθηκε από τον Τύπο. Ωστόσο, εντύπωση έχει προκαλέσει σε αρκετούς η προσεκτική επιλογή και επίμονη επανάληψη των όρων «απευθείας πρόσβαση» από τις εταιρείες και τους εκπροσώπους τους - γεγονός που ενισχύει τις θεωρίες ότι κάποιος μεσάζοντας μπορεί να έχει αναλάβει να συλλέξει τα στοιχεία από τους τεχνολογικούς κολοσσούς για να τα παράσχει στην NSA.
Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου