Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

λεφτά για ανεργους και φτωχους δεν υπάρχουν αντιθέτως για τα ''ψώνια'' στο μέγαρο μουσικής υπάρχουν και μάλιστα πολλά !!!

 

Δάνεια 245 εκατ.ευρώ με εγγύηση του Δημοσίου έχει λάβει το Μέγαρο Μουσικής

 Στοιχεία για τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από τραπεζικά δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου απέστειλε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν μετά από ...ερώτηση 10 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία, μεταξύ άλλων, ζητούσαν από τα αρμόδια υπουργεία να ενημερώσουν τη Βουλή τι προτίθενται να πράξουν, ώστε να υπάρξει αποδέσμευση των λογαριασμών του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής προκειμένου αυτό να μπορεί να είναι συνεπές προς τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες οι οποίοι, τους τελευταίους μήνες, είναι είτε απλήρωτοι είτε τους έχει καταβληθεί «έναντι».
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής έχει συνάψει τρία δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού ποσού 245 εκατ. ευρώ. Από αυτά, το ανεξόφλητο υπόλοιπο, στις 30 Ιουνίου του 2013, ήταν 229.277.251,32 ευρώ. Πρόκειται, ειδικότερα, για τρία δάνεια, ένα από την Εθνική Τράπεζα, ύψους 95 εκατ. ευρώ και δύο ακόμα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το πρώτο ποσού 78.857.936 ευρώ και το δεύτερο, ύψους 55.419.314 ευρώ. Ο κ. Σταϊκούρας υπενθυμίζει στους βουλευτές ότι, με τον Ν. 3943/2011, το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την εξυπηρέτηση του δανείου του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ύψους 95 εκατ. ευρώ.

Για το τρέχον οικονομικό έτος, η συνολική επιχορήγηση για τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών έχει διαμορφωθεί στα 6 εκατ. ευρώ και αυτή δόθηκε μετά από σχετική απόφαση του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αναφέρεται επίσης ότι, με βάση τον Ν. 4093/2013, δόθηκε η δυνατότητα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, μέσω ειδικής χρηματοδότησης, μέχρι του ύψους που ανέρχονταν οι εν λόγω υποχρεώσεις στις 31 Δεκεμβρίου του 2011. Βάσει των ανωτέρω, εκδόθηκαν αποφάσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (μία, στις 28 Φεβρουαρίου του 2013 και μία, στις 30 Απριλίου του 2013), με τις οποίες εγκρίθηκε η χορήγηση ποσού συνολικού ύψους 2.679.265 ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Διευκρινίζεται όμως, με το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, ότι οι εν λόγω ληξιπρόθεσμες οφειλές αφορούσαν μόνο λειτουργικές δαπάνες του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και δεν σχετίζονται με ανεξόφλητες δανειακές υποχρεώσεις του εν λόγω φορέα προς τις τράπεζες.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν καταθέσει την ερώτηση στη Βουλή με επικεφαλής τη Μαρία Κανελλοπούλου, αναφέρονται στη μείωση της επιχορήγησης προς τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής (σ.σ. από 12 εκατ. ευρώ το 2009, μειώθηκε σε 1,7 εκατ. ευρώ το 2013). «Ως ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, είχαμε και στο παρελθόν ζητήσει εξορθολογισμό των επιχορηγήσεων προς τον ΟΜΜΑ, καθώς πάγια θέση μας είναι η ανάγκη ύπαρξης αποκεντρωμένης πολιτικής στον χώρο του πολιτισμού. Η μείωση όμως αυτής της επιχορήγησης, αλλά και οι υποχρεώσεις του Μεγάρου Μουσικής απέναντι στις Τράπεζες εξαιτίας δανείων δεν είναι δυνατόν, εξαιτίας της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών του ΟΜΜΑ, να οδηγεί στη μη καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων αλλά και των εξωτερικών συνεργατών- καλλιτεχνών του Μεγάρου Μουσικής τους τελευταίους μήνες» ανέφεραν, στην ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία σχεδιάζεται η ένταξη του Μεγάρου Μουσικής στον κατάλογο παραχωρούμενων ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ, πληροφορίες που διαψεύστηκαν μεν, αλλά -όπως τονίζουν οι βουλευτές- δεν έχουν δοθεί επαρκείς απαντήσεις για την παραπέρα πορεία του Μεγάρου. Ανάμεσα στα θέματα που θέτουν, πάντως, είναι και αν θα υπάρξει διαχειριστικός έλεγχος αναφορικά με τις επιχορηγήσεις που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια στον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Ειδικά για τον έλεγχο, ο κ. Σταϊκούρας απαντά, ωστόσο, ότι «δεν έχει διενεργηθεί από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων έλεγχος σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3942/2006 στον εν λόγω Οργανισμό, δεδομένου ότι κατά την κατάρτιση του ετήσιου προγράμματος ελέγχων του 2013, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ελεγχόμενων από τη ΓΔΔΕ φορέων για την επιλογή του δείγματος, καθόσον δεν τηρούσε τις ορισθείσες από την Επιτροπή Συντονισμού Ελέγχων προϋποθέσεις». Οι βουλευτές ενημερώνονται μόνον ότι, το 2012, διενεργήθηκε έλεγχος στον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για την τήρηση του Μητρώου Δεσμεύσεων και των Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων και η έκθεση των αποτελεσμάτων του ελέγχου αυτού έχει κοινοποιηθεί αρμοδίως.


Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου