Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013

Τα 10 ψέματα για τη δήθεν φθηνή θέρμανση – Πώς να μη την πατήσετε

Καλά την βγάλαμε και τον Νοέμβριο. Όμως, ο καιρός αρχίζει να χαλάει και σύντομα θα πρέπει να «ανάψουμε» τη θέρμανση. Ο βομβαρδισμός με διαφημιστικά μηνύματα για την οικονομικότερη λύση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Μέσα στα μηνύματα , κρύβονται και ψέματα. Τα συλλέξαμε και τα παραθέτουμε.

1. Τα ηλεκτρικά καλοριφέρ δεν καταναλώνουν πολύ ρεύμα
Μέγιστο ψέμα. Μια συσκευή που καταναλώνει 3000 Watt, μπορεί να σας κοστίζει έως και 0,66 ευρώ ανά ώρα λειτουργίας. Αν επιδιώξετε να...
ζεσταθείτε για όλο το χειμώνα με αυτή τη συσκευή (χώρια που καλύπτει ένα δωμάτιο και όχι όλο το σπίτι) θα τραβάτε τα μαλλιά σας με τον λογαριασμό της ΔΕΗ.
2. Το πετρέλαιο θέρμανσης κοστίζει 1,4 ευρώ το λίτρο
Θα βρείτε αυτή την τιμή σε πολλά φυλλάδια μέσω των οποίων γίνονται συγκρίσεις. Προσοχή όμως. Πρώτον στη λιανική, η τιμή έχει υποχωρήσει στο 1,23-1,25 (δείτε τιμές στο www.fuelprices.gr). Δεύτερον υπάρχει περίπτωση (σοβαρή) να δικαιούστε επίδομα που σημαίνει ότι η τιμή πέφτει στα 90 λεπτά του ευρώ. Και τρίτον αν αγοράσετε με πιστωτική κάρτα, μπορεί να εξασφαλίσετε μια πρόσθετη έκπτωση 3%.
3. Το τζάκι είναι οικονομική μορφή θέρμανσης.
Ειδικά το παραδοσιακό τζάκι, είναι η ακριβότερη μορφή θέρμανσης καθώς η απόδοσή του δεν ξεπερνάει το 15-20%. Οι απώλειες θερμότητας από την καμινάδα, είναι τεράστιες. Συμφέρει μόνο αν έχετε βρει τρόπο να προμηθεύεστε τα ξύλα …δωρεάν.
4. Όλα τα ξύλα είναι το ίδιο
Υπάρχουν τεράστιες διαφορές και στην τιμή τους αλλά και στην θερμαντική τους απόδοση. Ακριβότερες, οι ελιές και ακόμη πιο ακριβές, οι ρίζες της ελιάς. Πολύ απλά διότι καίνε με τις ώρες. Οι έμποροι τον γνωρίζουν και σας τα πουλάνε ακριβότερα.
5. Με την πώληση ξύλων με το κυβικό δεν διατρέχετε κίνδυνο να σας κλέψουν
Όταν πουλούσαν με το βάρος, τα έβρεχαν. Τώρα που τα πουλάνε με το κυβικό, τα στοιβάζουν με τέτοιο τρόπο ώστε να χάνετε τουλάχιστον 20-30%. Προσοχή στα κενά και στον τρόπο με τον οποίο έχουν στοιβαχτεί τα ξύλα. Βρείτε έμπορο εμπιστοσύνης.
6. Υπάρχει δυνατότητα να ζεσταθούμε με ηλιακή ενέργεια
Διατίθενται και τέτοιες λύσεις. Αφενός είναι πολύ ακριβές, αφετέρου είναι συμπληρωματικές. Δηλαδή, λειτουργούν μόνο ταυτόχρονα με άλλα μέσα θέρμανσης όπως είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο κλπ.
7. Τα air-condition αποτελούν πολύ καλή λύση θέρμανσης
Οι πολύ ακριβές συσκευές (A++, inverter κλπ) είναι αρκετά οικονομικές τουλάχιστον συγκριτικά με άλλες συσκευές θέρμανσης με ηλεκτρική ενέργεια. Από την άλλη όμως, θερμαίνουν μόνο έναν χώρο ενώ όταν η συσκευή κλείσει, ο χώρος παγώνει σχεδόν αμέσως.
8. Το πετρέλαιο θέρμανσης κοστίζει το ίδιο με το φυσικό αέριο
Η τιμή του φυσικού αερίου έχει ακολουθήσει πτωτική τάση τους τελευταίους μήνες. Η τιμή του συγκριτικά με αυτή του πετρελαίου θέρμανσης είναι περίπου 30% χαμηλότερη, ακόμη και αν συνυπολογιστεί το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Βέβαια, οι συγκρίσεις θα πρέπει να γίνονται σωστά, διότι με το φυσικό αέριο –το οποίο διατίθεται σε απεριόριστες ποσότητες με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην έχει την αίσθηση για το πόσο έχει κάψει- υπάρχει η τάση να κάνουμε σπατάλες (το καλοριφέρ να καίει με τις ώρες κλπ).
9. Προτεραιότητα η πηγή θέρμανσης και όχι η μόνωση του σπιτιού
Συζητάμε για το ποιο καύσιμο θα καταναλώσουμε και όχι για το πώς θα περιορίσουμε τις ανάγκες του σπιτιού για θέρμανση. Κανονικά θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο. Πραγματική οικονομία στη θέρμανση, επιτυγχάνεται μόνο με την ενεργειακή θωράκιση του σπιτιού.
10. Μέγιστη οικονομία με μικρή επένδυση
Αυτό δεν υπάρχει. Οι πραγματικά οικονομικές λύσεις θέρμανσης (π.χ αντλίες θερμότητας, ενεργειακά τζάκια σε αντικατάσταση των παραδοσιακών) κοστίζουν ακριβά και προϋποθέτουν επενδύσεις
 http://www.fpress.gr/

7 σχόλια:

 1. Επιτέλους ένα άρθρο που λέει τα πράγματα όπως πραγματικά είναι. Η παράγραφος 9 θα έπρεπε να τονισθεί με κεφαλαία γράμματα σε ειδική κορνίζα!

  Μια μικρή ένσταση για τα air-condition (παράγραφος 7). Οι καλές συσκευές δεν είναι ιδιαίτερα ακριβές σε σύγκριση με άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, είναι χρησιμες και το καλοκαίρι και προσφέρουν πραγματική οικονομία (Συμπέρασμα από προσωπική εμπειρία, με μετρήσεις και όχι εκτιμήσεις). Οι συσκευές inverter δεν χρειάζεται να κλείνουν, αφού όταν θερμανθεί το σπίτι συντηρούν την θερμοκρασία λειτουργώντας χαλαρά με μικρή κατανάλωση.

  Μειονεκτήματα: Υστερούν στην κατανομή της θέρμανσης, αφού λόγω της θέσης τους θερμαίνουν τα υψηλά στρώματα αέρα του σπιτιού, με αποτέλεσμα τα πόδια να είναι μονίμως παγωμένα! Επίσης θερμαίνουν μόνο ένα δωμάτιο και δεν υποστηρίζουν ζεστό νερό χρήσης. Η παράλληλη χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα είναι απαραίτητη!

  Τέλος υπάρχουν και άλλα συστήματα θέρμανσης, όπως pellet, αντλίες θερμότητας, βιοαιθανόλη, κηροζίνη κ.α. με αρκετά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα το καθένα από αυτά. Η άγνοια που επικρατεί όμως ακόμη και από "ειδικούς" του χώρου στα συστήματα αυτά, θα έκανε τον δεκάλογο, εκατοντάλογο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. έχεις απόλυτο δίκιο μια πολύ καλή μόνωση εξωτερική με καλά κουφώματα ενεργειακά τζάμια και μετά όλα είναι εύκολα

   Διαγραφή
  2. Οσα αναφέρονται στη παράγραφο 7 , για θέρμανση με air-condition , με βρίσκουν σύμφωνο σε μεγάλο βαθμό . Όταν όμως έξω χιονίζει ή έχει θερμοκρασίες κάτω του μηδενός , τα πράγματα δυσκολεύουν και δεν υπάρχει θέρμανση ουσιαστικά. Βλέπεις την εξωτερική μονάδα να γεμίζει πάγο και μετά σταματάει η συσκευή, λειτουργει σαν ''ψυκτικό'' και όταν λιώσει ο πάγος και ξαναρχίζει να ζεσταίνει. Βεβαίως για διαμερίσματα και γραφεία είναι μια καλή λύση τα air-condition για θέρμανση και κλιματισμό το καλοκαίρι.

   Διαγραφή
 2. Απαντήσεις
  1. Καλή λύση για περιοχές που δεν έχει πολύ κρύο αθηνα θεσσαλονικη ,
   για ορεινά και ψηλά στοιχίζει

   Διαγραφή
 3. Τα όσα αναφέρονται στη παράγραφο 3 , για τους βαθμούς απόδοσης 15-:20% ,α φορούν τα ενεργειακά τζάκια , με συστήματα αεραγωγών θέρμανσης . Το κλασικό τζάκι έχει βαθμό απόδοσης γύρω στο 5% και ζεσταίνει μόνο με ακτινοβολία. Όταν κάνει κρύο πολύ και είμαι στο χωριό που έχω τζάκι , θέλω μέχρι 150 κιλά ξύλα το 24ωρο. Το τζάκι είναι για ''δημιουργία ατμόσφαιρας'' πλεον και ασύμφορο για θέρμανση , εκτός αν έχεις τζάμπα ξύλα. Όταν καις ξύλα , η καλύτερη επιλογή είναι η ξυλόσομπα καθώς και οι λέβητες ξύλου που κυκλοφορούν στην αγορά αλλά δεν μπορεις να έχεις τους αυτοματισμούς που έχεις με τους λέβητες πετρελαίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. έχει λέβητες ξύλου πυρόλυσης το γεμίζεις ξύλα το πρωί και αυτό και σιγά σιγά ρυθμιζόμενα δουλεύει όλη την ημέρα το κακό είναι οτι είναι πολύ ακριβοί σε σχέση με τους απλούς ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή