Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

"Λαδώνουμε" την FIBA με 800.000€, για να παίξουμε στο παγκόσμιο του μπάσκετ! Λεφτά υπάρχουν!

Η Ελλάδα κατέθεσε στην Παγκόσμια Ομοσπονδία 800.000 ευρώ, ώστε να ισχυροποιήσει τη θέση της, σε ό,τι αφορά της wild card για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αν θα την πάρουμε; Αυτό είναι το πιθανότερο

Το "ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος" δεν θα λέγατε πως είναι...
ακριβώς ιταλική φράση. Οι Ιταλοί είναι όμως, εκείνοι που την τίμησαν, αποφασίζοντας σήμερα (25/1) να μην μπουν στη διαδικασία "ανήθικου πλειστηριασμού" όπως χαρακτήρισαν αυτό που κάνει η FIBA, με όσους θέλουν τη wild card για το Παγκόσμιο Κύπελλο (30/8-14/9). Αν είναι; Διαβάστε και αποφασίστε μόνοι σας.

Όπως είπαν οι καθ' ύλην αρμόδιοι, αν είχαν χρήματα, δεν θα νοιάζονταν ιδιαίτερα για τη δωρεά. Θα επιβίωναν με 500.000 ευρώ λιγότερα. Μια στιγμή. Σβήστε το αυτό. Τα 500.000 ευρώ φερόταν να είναι η ...τιμή εκκίνησης που έδωσε η FIBA, ως... δωρεά των απανταχού ενδιαφερόμενων να λάβουν wild card. Όπου "δωρεά", ουδείς ήταν υποχρεωμένος να ξοδέψει ευρώ, τυπικά. Όλοι όμως έπρεπε να το κάνουν, αν ήθελαν να έχουν τύχη.

Τα 500.000 ευρώ ήταν η αρχική τιμή. Όχι η τελεσίδικη. Δηλαδή, όποιος ήθελε αύξανε το ποσό και μαζί τις πιθανότητες του. Πόσοι το έκαναν; Όλοι οι Ευρωπαίοι, πλην της Ιταλίας, γιατί όπως είπε πριν λίγο ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Τζάνι Πετρούτσι, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που συγκάλεσε "δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να μπούμε στον πλειστηριασμό", γιατί δεν ξέρουμε αν θυμάστε, αλλά και οι Ιταλοί κρίση έχουν, με τον Πετρούτσι να δηλώνει "ένιωσα πως θα ήταν ανήθικο να συμμετάσχουμε σε διαδικασία που έχει εξελιχθεί με όλες τις έννοιες και τους σκοπούς, σε δημοπρασία, σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας. Μια από τις δυσκολότερες της ιστορίας". Ήτοι έθεσε και ηθικό και οικονομικό θέμα, πριν ανακοινώσει ότι οι "ατζούρι" θα παίξουν στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2015. Αν έπεσε κάποιος να τον φάει; Όχι.

Ένα εκατομμύριο μεν, ελβετικά φράγκα δε

Ο πρόεδρος της FIP είχε να κάνει και μια πολύ ενδιαφέρουσα αποκάλυψη: πως η Ελλάδα έχει στείλει ήδη στη FIBA 800.000 ευρώ, δηλαδή 1.000.000 ελβετικά φράγκα. Εδώ λοιπόν, ήταν το λάθος της Corriere dello Sport, όταν την Τετάρτη (22/1) είπε πως οι Έλληνες έδωσαν 1 εκατομμύριο. Δηλαδή,"έπιασε" το νούμερο (1.000.000), αλλά όχι το νόμισμα.

Αν θέλετε και το ακριβές της δήλωσης Πετρούτσι, για τη χώρα μας, ιδού: "Εδώ θα ήθελα να σημειώσω πως αυτή δεν είναι δύσκολη περίοδος μόνο για τη χώρα μας. Η Ελλάδα περνά χειρότερη κρίση από τη δική μας, αλλά από την αρχή φερόταν να είναι πολύ πιο κοντά στη wild card".

Ο νέος ανταγωνισμός

Η απόσυρση της Ιταλίας από την κούρσα μας έφερε ακόμα πιο κοντά στη wild card, με την πραγματικότητα να μας θέλει -ως έθνος- να την αγγίξαμε την ημέρα που οι Ρώσοι αποκάλυψαν... το πρόβλημα τους: πως το σκάνδαλο που είχε προκύψει με τον τρόπο που διενεργήθηκαν οι εκλογές της ομοσπονδίας έθεσαν τις "αρκούδες" εκτός μάχης -από τη FIBA.

Η Τουρκία είναι το απόλυτο φαβορί -και λόγω των χορηγών της, εκ των οποίων ο ένας είναι και της παγκόσμιας ομοσπονδίας, ο άλλος δίνει το όνομα στη Euroleague-, ενώ υποψήφιοι είναι και οι Φινλανδία και Ισραήλ. Να θυμίσουμε πως η FIBA θα αποφασίσει επί του θέματος, στη σύσκεψη του Central Board στις 1-2/2, στη Βαρκελώνη.
sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου