Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

«ΠΑΟΚΤΣΗΣ γεννιέσαι, δεν γίνεσαι»

«ΠΑΟΚΤΣΗΣ γεννιέσαι, δεν γίνεσαι». Το µότο αυτό αποτελεί το απαύγασµα στο εγχειρίδιο κάθε καλού φίλου του ΠΑΟΚ. Για τους λάτρεις της οµάδας, η αφοσίωση στον σύλλογο είναι κάτι αδιαπραγµάτευτο. Πάνω απ’ όλα. Μια αγάπη που είναι διαχρονική και ανεξάρτητη µε τις όποιες αλλαγές έχουν υπάρξειστο κοινωνικό υπόστρωµα. Γιατί το να είσαι ΠΑΟΚ ισοδυναµεί µε άποψη ζωής, ένα κοινωνικό, σίγουρα βορειοελλαδίτικο, φαινόµενο
Στα µέσα της δεκαετίας του ‘60 ο οπαδός του ΠΑΟΚ ήταν κυρίως µέλος της εργατικής τάξης. Σταδιακά το βιοτικό επίπεδο ανέβηκε και, µολονότι οι γιατροί ή οι δικηγόροι των 55+ στη Θεσσαλονίκη ακολουθούν τον Αρη ή τον Ηρακλή, η γενιά των 40 που λατρεύει τον ΠΑΟΚ ανήκει κυρίως στη λεγόµενη µεσαία τάξη.

Στις εξέδρες, ωστόσο, το επάγγελµα.... δεν παίζει κανένα ρόλο. Το µείγµα είναι εκρηκτικό! Η Τούµπα, και δη η Θύρα 4, µπορεί να συµπεριλάβει όλες τις τάξεις. Τον εργάτη. Τον καθηγητή πανεπιστηµίου. Τον δηµόσιο υπάλληλο. Το είδαµε και την περασµένη εβδοµάδα στο τελευταίο µατς του ΠΑΟΚ κόντρα στον Ολυµπιακό, όπου κινητοποιήθηκαν δυνάµεις όµοιες µε αυτές που βλέπουµε µόνον στην Εκθεση της Θεσσαλονίκης. Ολοι αυτοί από νωρίς έµαθαν να ερωτεύονται τον ΠΑΟΚ και να µισούν την Αθήνα. Από το 1967 και δώθε, όταν η ιστορία µε τον Κούδα ήταν στα µάτια τους κάτι αντίστοιχο µε την αρπαγή της ωραίας Ελένης. Τότε γαλουχήθηκαν µε ένα άσβεστο – έως τις µέρες µας – µίσος για τον Ολυµπιακό. Και αργότερα, µε την ιστορία του ρέφερι Λίτσα σε µατς κόντρα στον Παναθηναϊκό, κατέληξαν πως εχθροί από την πρωτεύουσα είναι και οι Πράσινοι.

κατα έναν πέριέργο τρόπο, ο... σωστός ΠΑΟΚΤΣΉς έχει σφηνωµένο στο µυαλό του πως για όλα τα δεινά της οµάδας ευθύνεται η «άτιµη Αθήνα». Ή οι «Νότιοι», οι «χαµουτζήδες», όπως λένε συχνά-πυκνά. Το αθηναϊκό κατεστηµένο.

Και µην απορείτε κάποιες φορές που µε την άποψη αυτή συντάσσονται ντόπιοι βουλευτές ή ακόµη και ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωµιάδης. Η αγωνία για τις ψήφους οδηγεί τους πάντες σε λεκτικές υπερβολές και – γιατί όχι; – τους µετατρέπει σε µπουρλοτιέρηδες! Τους αποκαλούν «µακεδονοµάχους» και ώρες ώρες ζουν για να αναµοχλεύουν τα αθλητικά πάθη. Βορράς - Νότος και η αιώνια αντιπαράθεση δείχνει ως το ψωµοτύρι τους...

Σηκώνουν το λάβαρο της επανάστασης, τα βάζουν µε τη διαιτησία, εκτοξεύουν κραυγές και όποιον πάρει η µπάλα. Βέβαια, µε τον τυφλό φανατισµό κάποιες στιγµές αδικούν την οµάδα και ο ΠΑΟΚ πλήρωσε αυτή την αµφιλεγόµενου τύπου αγάπη.

Ποιος ξεχνά τη ζηµιά και τον ευρωπαϊκό αποκλεισµό σε αγώνα απέναντι στην Παρί Σεν Ζερµέν; Ή, πρόσφατα, που τα έκαναν γυαλιά-καρφιά στον Βόλο, ο ΠΑΟΚ τιµωρήθηκε και η Τούµπα ήταν άδεια στη ρεβάνς Κυπέλλου µε τον Ολυµπιακό;

Αλλά, στον αντίποδα, ελάχιστες διοικήσεις κατάφεραν να αντιπαρατεθούν στον κόσµο, τον «υπέροχο λαό του ΠΑΟΚ». Για παράδειγµα, ο σηµερινός πρόεδρος, ο Ζαγοράκης, παλιά δόξα της οµάδας και αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος στο νικηφόρο Γιούρο του 2004, τούς κάνει πολλά χατίρια αλλά δεν δίστασε να πει «κουµάντο στην Τούµπα κάνουµε εµείς» και φάνηκε να κλονίζει την εύθραυστη ισορροπία.

Η δύναµη της οµάδας σεεπίπεδο οπαδών δεν είναι µόνο µέσα στην πόλη. Εκεί, σαρώνει στις δυτικές συνοικίες. Στο Κορδελιό. Στη Σταυρούπολη. Στη Μενεµένη. Στον Εύοσµο. Στην Πολίχνη. Στην Ευκαρπία. Στο Καλοχώρι. Στη Νεάπολη. Εξω από τη Θεσσαλονίκη, φωλιές ΠΑΟΚΤΣΉδων είναι η Κατερίνη και τοΛιτόχωρο, οι Σέρρες και η ∆ράµα, ακόµη και η αποµακρυσµένη Φλώρινα. Η Βόρεια Ελλάδα φορά ασπρόµαυρα! Ο ακραιφνής φίλος του ΠΑΟΚ δεν διαβάζει τίποτε άλλο, παρά µόνο «Σπορ του Βορρά». Και επειδή οι φαν του Ολυµπιακού χαρακτηρίζουν το «Φως των Σπορ» ως «Ευαγγέλιο», εκείνοι λένε τη δική τους εφηµερίδα «Κοράνι»! Για περίπου πέντε δεκαετίες τα «Σπορ» µεγαλώνουν στρατιές οπαδών. Και όταν πλησιάζουν στην ενηλικίωση και στον δρόµο για την Τούµπα, απολαµβάνουν τη θρυλική Μαλαµατίνα! Ρετσίνα είναι, βγάζουν το καπάκι για τις 4-5 πρώτες γουλιές και αµέσως βάζουν µέσα κόκα κόλα για το ορίτζιναλ ποτό, το «Τούµπα Libre»!

Το στέκι των οπαδών είναι ο περίγυρος του γηπέδου. Τα µπουγατσάδικα. Τα ταβερνεία. Πίνουν χωρίς να χρησιµοποιούν ποτήρια και κάνουν τρελούς τζίρους.

Οταν νιώθουν πως αδικούνται (από το «κατεστηµένο των Αθηνών», ντε...), τα χώνουν παντού! Προς όλεςτις κατευθύνσεις. Αξέχαστες έµειναν οι στιγµές στα µέσα της δεκαετίας του ‘90, όταν ο ρέφερι Παπαπέτρου σφύριζε ντέρµπι µε τον Ολυµπιακό, ο Τάκολα έβαλε γκολ, ακυρώθηκε και ο παρατηρητής φώναζε το αλήστου µνήµης «Σφύρα το να φύγουµε»! Ηταν µόλις το 83’ του αγώνα! Λίγες ηµέρες µετά, το σύνθηµα ήταν «Ολα τα καρντάσια στην Καµάρα»! Κάπως έτσι 50.000 αδέλφια (καρντάσια) µαζεύτηκαν και διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης.

Ο ΠΑΟΚΤΣΉς αγαπά τον Κούδα και τον Σαράφη, τον Τερζανίδη και τον Σκαρτάδο, τον Ζαγοράκη και τον Βρύζα. Φυσικά τον Πάµπλο Γκαρσία. Ζει µε την ελπίδα ενός ακόµη τίτλου πρωταθλήµατος.

Οσοι εχθρεύονται τους ΠΑΟΚΤΣΉΔΕς, τους αποκαλούν «γύφτους». Σύµφωνα µε τον θρύλο της πόλης, τη δεκαετία του ‘60, κάθε πλανόδιος συλλέκτης σιδερικών είχε στο Datsun του και ένα λαβαράκι του ΠΑΟΚ! Οι ίδιοι οι φανατικοί του ΠΑΟΚ αποκαλούν τους φανατικούς του Αρη «σκουλήκια» και τον Αρη «οµάδα γειτονιάς» που συγκινεί µόνο τους κατοίκους της Παπαναστασίου. Αποφεύγουν να πηγαίνουν στα στέκια των φίλων του Αρη, στον Βότση, στην Κηφισιά, στο Φάληρο ή στην Καλαµαριά. Αν µάλιστα δείτε ΠΑΟΚΤΣΉ να διαβάζει «Αθλητικά Νέα», σίγουρα θα είναι Αρειανός µεταµφιεσµένος!

Οι δε οπαδοί του Ηρακλή, που τώρα σιγά σιγά κάνουν την εµφάνισή τους στην πόλη, είναι οι «γριές». Τόσο για την γκρίνια όσο και για το προχωρηµένο της ηλικίας του συλλόγου. Συνδυασµός εντελώς άπαιχτος!

Θέώρέιται ΑΝΑΜΦΙΣΒΉΤΉΤΟ πως στην κατηγορία των ταραξιών οπαδών δεν ανήκουν µόνο αυτοί του ΠΑΟΚ. Το αντίθετο, µάλιστα. Οι διαιτητές είναι ο εύκολος στόχος. Τα ταξίδια σε άλλες πόλεις ισοδυναµούν µε επιδροµές. Οταν επιβιβάζονται στα πλοία, έχουµε κρουαζιέρα... τρόµου και οι πλοιοκτήτες µετρούν ζηµιές πέρα από πρόσκαιρα κέρδη. Ο Ολυµπιακός τιµωρήθηκε σκληρά στο παρελθόν και µόλις πρόσφατα ο κόσµος του έµαθε να αγαπά και να σέβεται το «Καραϊσκάκη». Ο ΠΑΟ µε τους πιο εκλεπτυσµένους οπαδούς βιώνει έκρυθµη κατάσταση στο εσωτερικό, µε κόντρες ανάµεσα στους φανατικούς και την αστυνοµία, κόντρες που είχαν ως αποτέλεσµα την τιµωρία της έδρας.

Η ΑΕΚ, µε την Ορίτζιναλ να ανεβάζει ή να κατεβάζει κατά καιρούς διοικήσεις, οσονούπω θα κληθεί να εξηγήσει γιατί οι φίλοι της έκαναν ντου στο ραντεβού µε τον Παναθηναϊκό. Πρόστιµα, εξορία ή λουκέτο των σταδίων. Με τους οπαδούς να βρίσκουν χώρο για επεισόδια όταν η διοικητική αναταραχή φουντώνει και νιώθουν πως µπορούν να παίξουν ρόλο, χαράσσοντας τη στρατηγική της οµάδας...
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ - ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΟΦΙΝΑ

3 σχόλια:

  1. Χαμουτζίδικη περιγραφή της ...ζωής μας;
    Τα ξέρουμε αυτά, τα γνωρίζουμε, τα ζούμε και δε χρειαζόμαστε κανέναν να μας περιγράψει τη ζωή μας.
    ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΠΑΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλά είναι να τα βλέπεις και από την άλλη πλευρά πως σε βλέπουν οι από κάτω ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πλακα ειχε.Ακου εκει ΠΑΟΚια να διαβαζουν σκουληκονεα

    ΑπάντησηΔιαγραφή