Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012

''ανύπανδρες θυγατέρες'' χαζές είναι να παντρευτούν ...

Ολοι όσοι ακόμη αναρωτιούνται πώς φθάσαμε στη χρεοκοπία, ας προσέξουν ότι ακόμη και σήμερα, το 2012, το Δημόσιο συνταξιοδοτεί τις ανύπανδρες θυγατέρες των δημοσίων υπαλλήλων και των στρατιωτικών.
Το βαθύ κράτος που χτίστηκε τις τελευταίες δεκαετίες φρόντιζε τα παιδιά του με ...
τρόπο πρωτοφανή για ευρωπαϊκή χώρα, εσωτερικά άνισο και κραυγαλέα άδικο σε βάρος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και των ελεύθερων επαγγελματιών που καλούνται για μία ακόμη φορά να σηκώσουν το βάρος της εξόδου της χώρας από την κρίση.
Ας θυμηθούμε λοιπόν τι ισχύει με τον τελευταίο νόμο του 2010 που υποτίθεται ότι άλλαζε το καθεστώς και έκοβε τις συντάξεις στις άγαμες θυγατέρες των δημοσίων υπαλλήλων, που οι περισσότερες μένουν ανύπανδρες για να παίρνουν τη σύνταξη του... μπαμπά.
Ποτέ δεν κόπηκε η σύνταξη του πατέρα τους που εργαζόταν στο Δημόσιο ή υπηρετούσε στις Ενοπλες Δυνάμεις, εκτός από τις περιπτώσεις που οι ίδιες επέλεξαν να εργαστούν - κι αυτό μετά το 2010.
Για να ακριβολογούμε, επειδή το θέμα είναι λεπτό, η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ το 2010 καθιέρωσε μια κλιμακωτή μείωση της σύνταξης ανάλογα με το εισόδημά τους:
- Για εισόδημα (είτε από σύνταξη είτε από εργασία) σε άγαμη θυγατέρα με μεικτό μισθό ως 991 ευρώ δεν έγινε καμία περικοπή στη σύνταξη, για ακαθάριστο εισόδημα από 992 ως 1.322 ευρώ μηνιαίως η σύνταξη κόπηκε κατά το 1/3, για εισόδημα από 1.322 ως 1.652 ευρώ κόπηκε η μισή σύνταξη.
- Αν το μηνιαίο εισόδημα είναι από 1.652 ως 1.982 ευρώ, η σύνταξη κόπηκε κατά 75% και μόνο σε όσες περιπτώσεις υπερβαίνει το πλαφόν αυτό κόπηκε τελείως.
Είναι προφανές ότι η νομοθεσία έδωσε ακόμη και όταν οδηγηθήκαμε στο ΔΝΤ τα περιθώρια στο προστατευόμενο «τάγμα των ανύπανδρων θυγατέρων» να συνεχίσουν να παίρνουν τη σύνταξη ακόμη κι αν ήταν σε ώριμη ηλικία για γάμο ή εργασία. Μπορούσαν να αποφύγουν και τα δύο.
Το μοναδικό εύλογο και δίκαιο μέρος του νόμου είναι ότι από τους περιορισμούς εξαιρούνται οι περιπτώσεις με αναπηρία (67%) και όσες θυγατέρες σπουδάζουν και λαμβάνουν τη σύνταξη θανόντος πατρός, όπως ισχύει για όλα τα Ταμεία.
ztsolis@dolnet.gr

4 σχόλια:

 1. Μου είχαν γνωρίσει πριν από χρόνια , μια γυναίκα , που ήταν κόρη στρατιωτικού (ο πατέρας της δεν ζούσε ) και ήταν και υιοθετημένη από το θείο της , απόστρατο αξιωματικό (Ταχίαρχο , που τους βαθμούς τους είχε πάρει , λόγω της ανδρείας του και των επιτευγμάτων στις μάχες όπως μου είπε η ίδια) και ζούσε με τη μητέρα της και το θείο της . Προφανώς θα έπαιρναν και τις δύο συντάξεις , και αυτή θα τις κληρονομούσε. Με τα δεδομένα αυτά , θα ήταν πολύ δύσκολο να αποφασίσει να παντρευτεί. Προφανώς δεν ήταν και η τελευταία γυναίκα που είχε ξεμείνει στη γή.
  Τα χάλια μας !!! Αυτά και αυτά μας έφεραν στα χάλια αυτά και μετά μας φταίνε οι άλλοι. Να ισχύσει ότι ισχύει για τα παιδιά των άλλων . Με το να μη παντρευτεί , δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει τη ζωή της , να κάνει και παιδιά και να έχει και επιπλέον προνόμια αυτή και τα παιδιά (με τα μόρια για πρόσληψη στο δημόσιο) ,να παίρνει επιδόματα , σαν άγαμη μητέρα. Εδώ ο απλός κοσμάκης υποφέρει , αλλά οι κομματικοί στρατοί δεν διαλύονται , ούτε καταργούνται προνόμια των δημοσίων υπαλλήλων , ούτε απολύονται όσοι δεν χρειάζονται , ενώ έχουν ξεπεράσει το 1,5 εκατομύριο οι άνεργοι στον ιδιωτικό τομέα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. έχει πάρα πολλές που ούτε για πλάκα να σκεφτούν να παντρευτούν
  τα λεφτά που περνούν είναι πολλά και δεν θέλουν να τα χάσουν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πιοί φωστήρες και για πιό λόγο και με πιό σκεφτηκό έφτιαξαν τον νόμο αυτό????

   Θα πρέπει να καθιερωθεί εφόσον θέλουν να παίρνουν σύνταξη , να προσκομίζουν ΄στο ταμείο που τους χορηγεί σύνταξη , χαρτί από κρατικό νοσοκομείο , ότι είναι παρθένες!!!!!!! Αν δεν είναι θα χάνουν τη σύνταξη.
   Ετσι ίσως αλλάξουν τα πράγματα!!!!!

   Διαγραφή