Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

"Το πιο εκλεπτυσμένο σύστημα ντόπινγκ στην ιστορία αυτό του Άρμστρονγκ"

Βαρύτατους χαρακτηρισμούς περιλαμβάνει το πόρισμα των 202 σελίδων της αμερικανικής υπηρεσίας αντιντόπινγκ, όπου αιτιολογείται η τιμωρία αφαίρεσης όλων των τίτλων που κατέκτησε ο Λανς Άρμστρονγκ, ένας "κατά συρροή" παραβάτης.

Η USADA δημοσίευσε το μακροσκελές και αναλυτικό πόρισμά της την Τετάρτη (10/10), το οποίο προέκυψε από τις μαρτυρίες 11 πρώην συναθλητών του Αμερικανού ποδηλάτη, του μοναδικού (μέχρι την τιμωρία του) που έχει κατακτήσει 7 σερί φορές το Γύρο της Γαλλίας. 

Ο Τεξανός είχε ...
αποφασίσει νωρίτερα να μην απαντήσει στις κατηγορίες της USADA, παρότι αρνείται κάθε χρήση απαγορευμένης ουσίας κατά τη διάρκεια της καριέρας του.
Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της USADA, Τράβις Τίγκαρτ, υπάρχουν "καταληκτικές και αδιάψευστες αποδείξεις" για μία οργανωμένη επιχείρηση ντόπινγκ μέσα από την ομάδα του, την US Postal Service Pro Cycling Team (νυν Discovery Channel Pro Cycling Team), αποκαλώντας το ως "το πιο εκλεπτυσμένο πρόγραμμα ντόπινγκ που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος του αθλητισμού".

"Η USADA έχει βρει αποδείξεις πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο Λανς Άρμστρονγκ συμμετείχε σε κατά συρροή απάτη με τη χρήση, διαχείριση και κυκλοφορία αναβολικών ουσιών και μεθόδων", αναφέρεται μεταξύ άλλων στο πόρισμα.

  Οι απειλές στους συναθλητές του
Οι 11 πρώην συναθλητές του -σήμερα- 41χρονου Άρμστρονγκ που κατέθεσαν εναντίον του είναι οι Τάιλερ Χάμιλτον, Φλόιντ Λάντις, Φράνκι Αντρέου, Μάικλ Μπάρι, Τομ Ντάνιελσον, Τζορτζ Χίνκαπι, Λέβι Λάιπχαϊμερ, Στέφεν Σβαρτ, Κρίστιαν Βάντε Βέλντε, Τζόναθαν Βότερς και Ντέιβιντ Ζαμπρίσκι. Η USADA υποστηρίζει, σε άλλο σημείο του πορίσματός της, πως ο Άρμστρονγκ προμήθευε με απαγορευμένες ουσίες τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του και τους πίεζε για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ντόπινγκ, απειλώντας τους με απόλυση σε περίπτωση άρνησης.
"Ο στόχος του (σ.σ. να κατακτήσει πολλές φορές το Γύρο της Γαλλίας) τον οδήγησε στην εξάρτηση από την ουσία ερυθροποιητίνη (σ.σ. ΕPO)
από τεστοστερόνη, από μεταγγίσεις αίματος και επίσης, με ανηλεή τρόπο, περίμενε και απαιτούσε από τους συναδέλφους του στην ομάδα να πράττουν ομοίως με τις ουσίες, ώστε να υποστηρίξουν τους στόχους του.
 Δεν ήταν αρκετό που οι συναθλητές του έδιναν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους στο ποδήλατο, απαιτούσε να υπακούσουν στο πρόγραμμα ντόπινγκ που ήταν σχεδιασμένο για εκείνους, ειδάλλως θα τους αντικαθιστούσε".

  Οι απίστευτες αποκαλύψεις του πορίσματος
Μέσα στις δεκάδες σελίδες του πορίσματος, περιγράφονται διάφορες κινήσεις του Άρμστρονγκ ανά τα χρόνια, πριν από σημαντικούς αγώνες.
Τον Ιούνιο του 2000, φέρεται να ταξίδεψε μαζί με 2 συναθλητές του στη Βαλένθια της Ισπανίας, ώστε να υποβληθούν σε μετάγγιση αίματος.
 Σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου εκεί, δύο γιατροί κι ο επικεφαλής της ομάδας επέβλεπαν τη διαδικασία. 
Τον επόμενο μήνα, κατά τη διάρκεια του Γύρου της Γαλλίας, οι ποδηλάτες ξάπλωναν στο κρεβάτι τους και έτρεμαν από τη μετάγγιση κρύου αίματος που ξαναέμπαινε στο σώμα τους. Το αίμα αυτό διαθέτει υψηλότερη δυνατότητα μεταφοράς οξυγόνου, με συνέπεια να βελτιώνεται η αντοχή των ποδηλατών.
 Την επόμενη μέρα από τη μετάγγιση, ο Άρμστρονγκ αύξησε το προβάδισμά του στην αδυσώπητη βουνοπλαγιά του Μον Βεντού.
Διαβάστε την πλήρη αναφορά της USADA εδώ.
Σε αγώνα στην Ισπανία κατά το ίδιο έτος, ο Άρμστρονγκ αποκάλυψε σε έναν συναθλητή του πως είχε κάνει χρήση τεστοστερόνης, μιας απαγορευμένης ουσίας που αποκαλούσε "λάδι".
 Ο συναθλητής του προειδοποίησε τον Άρμστρονγκ πως υπάρχουν ελεγκτές στο ξενοδοχείο, με συνέπεια ο Τεξανός να αποσυρθεί από τον αγώνα για να αποφύγει τον κίνδυνο.
Το 2002, κάλεσε ένα συναθλητή στο σπίτι του, στη Χιρόνα της Ισπανίας, και του διεμήνυσε πως εάν επιθυμούσε να συνεχίσει να αγωνίζεται για την ομάδα, θα έπρεπε να ακολουθήσει το πρόγραμμα ντόπινγκ που είχε σχεδιαστεί από το γιατρό του Τεξανού πρωταθλητή. Ο συναθλητής του επιβεβαίωσε πως "ο Λανς κινούσε τα νήματα στην ομάδα" και πως "γινόταν ό,τι έλεγε ο Λανς".

  Το 2003, ο Άρμστρονγκ επισκέφθηκε το διαμέρισμα του Τζορτζ Χίνκαπι στην Ισπανία και έδωσε αίμα για μελλοντική μετάγγιση. 
Ο Χίνκαπι υποστηρίζει πως ο Άρμστρονγκ χρησιμοποιούσε τη μέθοδο της μετάγγισης αίματος από το 2001 μέχρι το 2005.
 Το 2005, μάλιστα, ο Χίνκαπι σε 2 διαφορετικές περιπτώσεις τον ρώτησε εάν έχει λίγη EPO για να δανειστεί κι ο Άρμστρονγκ του έδωσε δίχως καθυστέρηση.
Συμμετοχή φέρεται να είχε κι η πρώην σύζυγος του Άρμστρονγκ, Κρίστιν, η οποία έδινε στην ομάδα ταμπλέτες κορτιζόνης τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο, κατά το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1998.
Ο Τζόναθαν Βότερς υποστήριξε ότι τα μπουκάλια με νερό που περιείχαν EPO διέθεταν ειδικές ταμπέλες για τον κάθε έναν ποδηλάτη. 
Για παράδειγμα, το "Τζόναθαν - 5Χ2" σήμαινε 5 φιαλίδια των 2.000 διεθνών μονάδων EPO.
Σε μία άλλη περίπτωση, ο Φλόιντ Λάντις αναγκάστηκε να φυλάει το αίμα που είχε εξαχθεί κατά τις μεταγγίσεις στο ψυγείο που υπήρχε στο διαμέρισμα του Άρμστρονγκ, για να μην πέσει το ρεύμα και χαλάσει.
Ο Ντέιβιντ Ζαμπρίσκι, εθνικός πρωταθλητής ΗΠΑ στη χρονομέτρηση, θυμάται να τραγουδάει ένα τραγούδι με αλλαγμένους στίχους για την EPO στον επικεφαλής της ομάδας για πολλά χρόνια, Γιοάν Μπρινέλ, στο ρυθμό του "Purple Haze" από τον Τζίμι Χέντριξ.
Ένας άλλος πρώην συναθλητής του Άρμστρονγκ, ο Τάιλερ Χάμιλτον, ισχυρίστηκε πως ο θριαμβευτής του Γύρου της Γαλλίας από το 1999 μέχρι το 2005 του πέταξε στο στόμα ένα μείγμα τεστοστερόνης και ελαιόλαδου, μετά από ετάπ του Γύρου της Γαλλίας το 1999.

  Ο... στρατός του Άρμστρονγκ
Ο Άρμστρονγκ δεν λειτουργούσε μόνος του, σύμφωνα με το πόρισμα της υπηρεσίας: "Ενεργούσε με τη βοήθεια ενός μικρού στρατού υποστήριξης, που περιλαμβάνει γιατρούς ντόπινγκ, λαθρέμπορους ουσιών και άλλους μέσα και έξω από το άθλημα και την ομάδα του".
Μεταξύ άλλων, ο Άρμστρονγκ στηρίχθηκε στον Ιταλό γιατρό Μικέλε Φεράρι, τόσο για τις προπονήσεις, όσο και για το πλάνο του ντόπινγκ, σύμφωνα με τους πρώην συναθλητές του. 
Ο Άρμστρονγκ, μάλιστα, συνέχισε να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες του Φεράρι ακόμα κι όταν το 2004 αρνήθηκε κάτι τέτοιο και κατέθεσε υπό το δικαστικό όρκο ότι έχει διακόψει κάθε επαφή μαζί του, σε υπόθεση ασφάλισης.
 http://www.contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου