Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012

Πόσο τοξικό είναι το κινητό σου; Λίστα με τα πιο "δηλητηριώδη" smartphones

  Το iFixit και το HealthyStuff.org συνεργάστηκαν σε ένα εξαιρετικό πείραμα. Αποφάσισαν να καταγράψουν τον βαθμό επικινδυνότητας των χημικών στοιχείων που βρίσκονται στα υλικά κατασκευής των smartphones. Τα δύο site πήραν 36 μοντέλα smartphones και τα πέρασαν από φασματογράφο φθορισμού για να ελέγξουν την χημική τους σύσταση.
Η αξιολόγηση των συσκευών, οι οποίες κατατάχτηκαν σε μία κλίμακα από το 0 έως το 5, με το μηδέν να...
ανταποκρίνεται στην συσκευή που είναι λιγότερο τοξική.
Έξι από τις συσκευές που εξετάστηκαν αξιολογήθηκαν ως «χαμηλού κινδύνου»: το Motorola Citrus (2.56), το iPhone 4S (2,69), το LG Remarq (2,69), το Samsung captivate (2,71), το iPhone 5 (2,75) και το Samsung Evergreen (2,81).
24 από τις συσκευές καταγράφηκαν ως μέτριου κινδύνου και 6 συσκευές βρέθηκαν να είναι υψηλού κινδύνου. Στις υψηλού κινδύνου ανήκουν οι Palm m125 (4,58), Motorola Renew (4,56), Nokia N95 (4,50), BlackBerry Storm 9530 (4,41), Palm Treo 750 (4,26), ενώ το ανώτατο σκορ (5,0) επέδειξε το iPhone 2G.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι συσκευές που εμφανίζουν υψηλό σκορ τοξικότητας είναι παλαιότερης παραγωγής. Εννοώντας πως έχουν κατασκευαστεί πριν το 2010. Αυτό σημαίνει πως όσο περνούν οι γενιές των smartphones, γίνονται όλο και λιγότερο τοξικά, όλο και περισσότερο φιλικά προς τους χρήστες και το περιβάλλον και αυτό είναι κάτι για το οποίο μπορεί να περηφανευτεί το τμήμα ερευνών των κατασκευαστών.
Πώς μπορεί  κανείς να ελέγξει όμως την τοξικότητα της συσκευής του; Δεν μπορεί, εκτός κι αν έχει τον εξοπλισμό και το προσωπικό του iFixit. Αυτό που μπορείτε να κάνετε όμως, είναι να διαβάζετε αναλυτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής που σας ενδιαφέρει. To iPhone 5 παραδείγματός χάριν, στην σελίδα των τεχνικών χαρακτηριστικών, διαθέτει πληροφορίες για τα νέα, φιλικά προς το περιβάλλον, υλικά κατασκευής του.
Σε κάθε περίπτωση, από έρευνες όπως αυτή, μαθαίνουμε πως όσο νεότερης γενιάς είναι η συσκευή μας, τόσο λιγότερο τοξική είναι, πράγμα που μόνο ως καλό μπορεί να χαρακτηριστεί.

ΠΗΓΗ: digitallife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου