Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

εχουν πρωθυπουργό με αρχ@@@ και οχι αρχ@@@ πολίτικους σαν εμάς ...

Tον Μάιο η Τουρκία ξεπληρώνει το ΔΝΤ. Χρωστάει μόνο 643 εκατ. ευρώ. Που μπλέξαμε αδέλφια;

Η Τουρκία θα αποπληρώσει και το τελευταίο ποσό του χρέους της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το Μάιο, δήλωσε ο... πρωθυπουργός της χώρας, Recep Tayyip Erdogan. «Πληρώνουμε και πληρώνουμε εδώ και καιρό… αυτή τη στιγμή το χρέος μας ανέρχεται στα 860 εκατ. δολάρια (643 εκατ. ευρώ). Όταν αποπληρώσουμε και το τελευταίο μέρος του χρέους, το Μάιο, θα έχουμε μηδενίσει το χρεός», δήλωσε μιλώντας σε τηλεοπτικό μέσο.

Η κυβέρνηση του κόμματος του Erdogan, Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη, ανέλαβε χρέος 23,5 δισ. δολάρια προς το ΔΝΤ όταν ήρθε στην εξουσία το 2002. Η αποπληρωμή του χρέους θα σημάνει μια «νέα εποχή» για την Τουρκία, όπου οι φόροι θα προορίζονται στη διεύρυνση των εθνικών υποδομών, από τη στιγμή που θα μηδενιστεί το χρέος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Mehmet Simsek, αναφέρει το πρακτορείο Anatolia.

«Έχουμε κατά κάποιο τρόπο συμφωνίες-δανεισμού με το ΔΝΤ από το 1958. Η Τουρκία τώρα εισέρχεται σε μια νέα εποχή, όπου δεν θα έχει κανένα πρόγραμμα και θα έχει καθαρίσει πλήρως το χρέος της», πρόσθεσε ο Simsek.

Συνολικά τις τελευταίες δεκαετίες, οι τουρκικές κυβερνήσεις έχουν υπογράψει 19 συμφωνίες με το Ταμείο, που αντιστοιχούν σε περίπου 50 δισ. δολάρια, για να καλύψουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες.

Το 2008 η Άγκυρα ολοκλήρωσε την τελευταία συμφωνία με το ΔΝΤ, και αρνήθηκε νέα βοήθεια το 2010, μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων με το Ταμείο. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου η τουρκική οικονομία βίωσε μια εντυπωσιακή ανάκαμψη, παρά την οικονομική κρίση παγκοσμίως, παρουσιάζοντας ρυθμούς ανάπτυξης 8,9% το 2010 και 8,5% το 2011.

Από τότε ωστόσο η οικονομία της έχει επιβραδύνει σημαντικά το ρυθμό ανάπτυξής της, με την κυβέρνηση να προβλέπει ανάπτυξη 5% για το 2014 και το 2015, κάνοντας λόγο για μια «ομαλή προσγείωση».


Πηγή:www.capital.gr

http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου