Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Ρεπορτάζ-σοκ της Le Monde: Κίνδυνος θάνατος τα κινεζικά προϊόντα ρουχισμού!


Είναι γνωστό πως στην εποχή μας οι πιο αποτελεσματικές μορφές «εξόντωσης» είναι και οι πιο αντισυμβατικές, οι πιο συγκαλυμμένες, οι πιο έμμεσες: και το χειρότερο είναι ότι τις περισσότερες φορές αυτή η «εξόντωση» λαμβάνει χώρα εν αγνοία τόσο των υπαίτιων όσο και των θυμάτων τους! Ρεπορτάζ της καθημερινής εφημερίδας Le Monde προειδοποιεί ότι τα... ευρωπαϊκά λιμάνια, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών φυσικά, έχουν μετατραπεί αθόρυβα σε περιοχές υψηλότατου τοξικού κινδύνου.
Το δημοσίευμα εξηγεί ότι το 15% με 20% από τα εκατομμύρια κοντέινερς που καταφτάνουν κάθε μέρα στις αποβάθρες των λιμανιών της Ευρώπης περιέχουν χημικές ουσίες και τοξικές αναθυμιάσεις που είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, καθότι καρκινογόνες και νευροτοξικές, απειλώντας άμεσα την υγεία τόσο των εργατών όσο και τους ίδιους τους καταναλωτές.

Η παρουσία αναθυμιάσεων οφείλεται αφενός στη χρήση χημικών εντός των κοντέινερς προκειμένου να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα της μούχλας και των τρωκτικών, αφετέρου στη χημική σύσταση των ίδιων των προϊόντων, τα οποία απελευθερώνουν τοξικά αέρια και άλλες επιβλαβείς ουσίες.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα είδη ρουχισμού που εισάγονται από την Ασία και ιδίως από την Κίνα, τα οποία περιέχουν βενζένιο και τολουένη, δηλαδή υψηλά καρκινογόνες ουσίες.

Μάλιστα, η κατάσταση έχει κριθεί τόσο σοβαρή ώστε ήδη οι αρμόδιες αρχές σε Γαλλία, Ολλανδία και Βέλγιο έχουν αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση του φαινομένου.http://kafeneio-gr.blogspot.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου