Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Ποιός είναι o φθηνότερος τρόπος θέρμανσης;

Mπορεί πολλοί Ελληνες να ανάβουν το τζάκι για να ζεσταθούν, αλλά αυτό -εάν δεν είναι ενεργειακό- είναι το ακριβότερο(!) μέσο θέρμανσης, σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).
Το εργαστήριο συνέκρινε το κόστος ανά θερμική κιλοβατώρα για εννέα διαφορετικές τεχνολογίες θέρμανσης. 
Οικονομικότερες αποδείχθηκαν οι...  αντλίες θερμότητας, με κόστος λιγότερο από 6 λεπτά, έναντι 14,8 λεπτών του λέβητα πετρελαίου, 10,5 λεπτών του φυσικού αερίου και 20,6 του ανοικτού τζακιού.

Η μελέτη βασισμένη σε συγκεκριμένες παραδοχές (κόστος ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου κ.λπ.) που εάν διαφοροποιηθούν, όπως επισημαίνεται αλλάζουν και τα συμπεράσματα, συγκρίνει τις διάφορες τεχνολογίες θέρμανσης, σε κόστος θερμικής ενέργειας και τον βαθμό απόδοσης με αντίστοιχα μεγέθη ενός συνήθους λέβητα πετρελαίου.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι την οικονομικότερη θέρμανση προσφέρουν οι αντλίες θερμότητας, κατηγορία στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα κλιματιστικά. Το κόστος θερμικής ενέργειας αυτής της τεχνολογίας ανέρχεται στο 39,44% του αντίστοιχου κόστους του λέβητα πετρελαίου. Στον αντίποδα βρίσκεται η τεχνολογία του ανοιχτού τζακιού με κόστος 139,12% έναντι του 100% του λέβητα πετρελαίου. Το κόστος για τις αντλίες θερμότητας ανέρχεται σε 0,058 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα έναντι κόστους 0,148 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα του πετρελαίου θέρμανσης.

Η απόδοση της συγκεκριμένης τεχνολογίας διαφοροποιείται από την εξωτερική θερμοκρασία και για τον λόγο αυτό διαφοροποιείται και το κόστος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης του ΕΜΠ, στην Γ΄ Ζώνη, η οποία περιλαμβάνει τις περιοχές ορεινής Αρκαδίας Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Εβρου, η οικονομικότητα περιορίζεται στο 42,34% έναντι του 39,44% που είναι στις περιοχές Β΄ Ζώνης στην οποία ανήκει και η Αττική. Η αμέσως οικονομικότερη τεχνολογία είναι αυτή του λέβητα βιομάζας, τα περίφημα δηλαδή πέλετ που κερδίζουν συνεχώς μερίδια κατανάλωσης.

Το κόστος θερμικής ενέργειας ανέρχεται στο 57,84% αυτού του πετρελαίου και αντιστοιχεί σε 0,086 ευρώ η θερμική κιλοβατώρα. Ακολουθεί το ενεργειακό τζάκι με κόστος στο 69,56% έναντι του πετρελαίου και κόστος θερμικής ενέργειας στα 0,103 ευρώ ανά θερμική ενέργεια έναντι 0,148 ευρώ ανά θερμική ενέργεια του πετρελαίου. Το ανοιχτό τζάκι είναι το πλέον αντιοικονομικό, με κόστος θερμότητας στα 0,206 ευρώ η θερμική κιλοβατώρα.

Ο λέβητας φυσικού αερίου συμπύκνωσης, που αξιοποιεί δηλαδή και τη θερμότητα των καυσαερίων, εμφανίζει κόστος στο 63,70% του αντίστοιχου κόστους του λέβητα πετρελαίου που μεταφράζεται σε 0,094 ευρώ η θερμική κιλοβατώρα. Αρκετά υψηλότερα στα 71,52% του κόστους πετρελαίου βρίσκεται ο απλός λέβητας φυσικού αερίου. Το κόστος θερμότητας ανέρχεται σε 0,105 ευρώ η θερμική κιλοβατώρα. Τα παραπάνω κόστη προκύπτουν με τιμή πετρελαίου θέρμανσης στα 1,285 ευρώ το λίτρο.

Οι καταναλωτές έχουν στραφεί τόσο στο φυσικό αέριο (όσοι έχουν δυνατότητα σύνδεσης) όσο και στα καυσόξυλα και στα πέλετ, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα, όπως προκύπτει από στοιχεία της ΔΕΗ, γίνεται εκτεταμένη χρήση κλιματιστικών και ηλεκτρικών συσκευών. Η αλόγιστη χρήση βιομάζας με τις συνέπειες που έχουν ήδη καταγραφεί στο περιβάλλον έχει υποχρεώσει το ΥΠΕΚΑ να προβεί έστω εκ των υστέρων σε θεσμικές παρεμβάσεις για τη θέσπιση προδιαγραφών. Από ελέγχους του ΥΠΕΚΑ διαπιστώθηκε ότι ποσοστό 60% περίπου των συσκευών εναλλακτικής θέρμανσης δεν πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Ο υπουργός Ευάγγελος Λιβιεράτος ανακοίνωσε προσφάτως στη Βουλή ότι άμεσα θα κυκλοφορήσει ενημερωτικό υλικό που προετοιμάζει ειδική ομάδα επιστημόνων (Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, Γενική Γραμματεία Εμπορίου, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας /ΚΑΠΕ, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων), δεδομένου ότι οι πολίτες έχουν εκτεθεί σε έντονη διαφημιστική προβολή εναλλακτικών πηγών θέρμανσης, στηριγμένη πολλές φορές σε αμφισβητήσιμα οικονομικά και επιστημονικά στοιχεία. Παράλληλα, το υπουργείο ανακοίνωσε τη διάθεση πόρων από το Πράσινο Ταμείο για την πάταξη της λαθροϋλοτομίας.

Ενδεικτικά του φαινομένου είναι τα στοιχεία για την αύξηση των επιχειρήσεων εμπορίας καυσόξυλων, από το μητρώο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, οι επιχειρήσεις εμπορίας καυσόξυλων το 2012 αυξήθηκαν κατά 100% σε σχέση με το 2011, ενώ σε σύγκριση με το 2010 έχουν οκταπλασιαστεί. Οπως σχολιάζεται από το Επιμελητήριο: «Είναι ίσως ο μοναδικός κλάδος που παρουσιάζει τέτοια αύξηση, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στην πλειοψηφία των επαγγελματικών κλάδων, όπου καταγράφεται τα τελευταία τρία χρόνια μια συνεχής μείωση μελών, δείγμα της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης που βιώνει το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού». Με βάση τα στοιχεία, οι νέες εγγραφές ανά έτος ήταν 5 το 2010, 19 το 2011 και 38 το 2012 και ο αριθμός μελών του κλάδου ανά έτος από 133 μέλη το 2011 έφτασε τα 170 το 2012.
 http://greece-salonika.blogspot.com/

9 σχόλια:

  1. ναι καλα...καλυτερη η παραδοσιακη ξυλοσομπα...μαγειρευεις στιον φουρνο ζεστενεις νερο για μπανιο και αν εχεις λςφτα για φαι βαζει ακομα δυο τσουκαλια απανω να ψηνεις,στεγνωνεις τα ρουχα,ζεστενεσαι και ειναι και οικονομικη στην αγορα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. για τις μασινες λες !!!
    όλες αυτές τις ξεχάσαμε ήρθε η εποχή που τις ξαναβρήκαμε μπροστά μας
    Κάνεις και οικονομία στο ρεύμα επάνω η κατσαρόλα στο φούρνο το ταψί !!!
    από τα καλά της κρίσης!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι σόμπες με φούρνο , είναι καλές αλλά χρειάζονται ‘’άγρια ξύλα’’ . Είχα στο παρελθόν , αλλά καίγαμε πεύκο , με αποτέλεσμα κάθε 10 ημέρες περίπου , να χρειάζονται καθάρισμα η σόμπα και τα μπουριά , με ότι αυτό συνεπάγεται σε κόπο και βρωμιά . Κάθε χρόνο το σπίτι ήθελε βάψιμο . Στο χωριό έχω τζάκι παραδοσιακό (ανοικτού τύπου) , χρησιμοποιώ 2 κούτσουρα βάρους 15 με 20 κιλά το καθένα ( 2 κάθε φορά και μικρότερα ξύλα ανάμεσα) , αλλά ζεσταίνει μόνο το δωμάτιο , στο οποίο βρίσκεται και χρειάζεται πολύ χρόνο για να ζεστάνει . Όταν πηγαίνω στο χωριό Παρασκευή βράδυ και η εξωτερική θερμοκρασία είναι γύρω στους 4 0C και μέσα στο σπίτι γύρω στους 6 0C (είναι πετρόκτιστο , χωρίς μόνωση ) , όταν ανάψω το τζάκι , θα πρέπει να περιμένω μέχρι το μεσημέρι της επόμενης ημέρας , για να ζεσταθεί , με θερμοκρασία δωματίου γύρω στους 18 0C . Όταν κάνει κρύο και καίει επί 24ωρου βάσεως , χρειάζεται 120 με 150 κιλά ξύλα . Για να λειτουργεί δε και να μην καπνίζει το τζάκι , έχω το παράθυρο του διπλανού δωματίου λίγο ανοικτό. Στο δωμάτιο που κοιμάμαι , έχω μαντεμένια σόμπα , η οποία με τα ανωτέρω δεδομένα , χρειάζεται περίπου 1 ώρα να ζεστάνει το δωμάτιο . Το παραδοσιακό τζάκι , έχει πολύ μικρό συντελεστή απόδοσης . Τα ξύλα που καίω θα ζεσταινόταν ολόκληρη πολυκατοικία. Τώρα αν αγόραζα τα ξύλα , δεν θα χρησιμοποιούσα καθόλου τζάκι.
      Τώρα με αυτή την κρίση , που η αγορά έχει γεμίσει από διάφορα κατασκευάσματα , που καίνε ξύλα και pellet και ο κόσμος τα έχει αγοράσει για οικονομικότερη θέρμανση , χωρίς να έχουν θεσπιστεί κάποιες προδιαγραφές (αν μπορούν) , να δούμε τι θα γίνει . Το πρόβλημα της ρύπανσης φυσικά , είναι έντονο στις πόλεις . Αυτοί οι φωστήρες που αποφάσισαν τέτοια φορολογία για το πετρέλαιο θέρμανσης , για πάταξη δήθεν του λαθρεμπορίου καυσίμων , τα είχαν σκεφθεί αυτά??? Τελικά πατάχθηκε το λαθρεμπόριο και γέμισαν λεφτά τα ταμεία του κράτους ή απλώς παγώνει ο φτωχός κόσμος άδικα ??? Εχουν υπόψιν τους τι λαθροϋλοτομία , γίνεται στα δάση???? Όταν τελειώσει ο χειμώνας , θα μας πουν τι κέρδος ή ζημιά επέφερε η υπερβολική φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης??? Θα κατεβάσουν την φορολογία πάλι και τι θα γίνει με αυτά τα κατασκευάσματα που έχει προμηθευτεί ο κόσμος και έχει γεμίσει η αγορά???

      Διαγραφή
  3. ναι έχεις δίκιο για τα παλιά τύπου τζάκια τα ανοιχτά τα τεράστια
    ένα καλό ενεργειακο τζάκι και μια καλή μόνωση του σπιτιού είναι το καλύτερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ναι ακριβως αυτες.κανεις οικονομια και στον ηλ.θερμοσιφωνα(σαν τις παλιες εποχεςαλλα χωρις το βαρελι).βεβαια οταν το εψαχνα ειδα μια φανταστικη μασινα που συνδεοταν με τα κολοριφερ και ηταν και εντοιχισμενη απο νορβηγια νομιζω αλλα πανω απο 2500ευρω.
    αιντε βρε και του χρονου με τα ενος ιππου και τεσσαρων ποδιων οχηματα μας βλεπω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. την ηχορυπανση που τη βαζεις?οσο για την αλλη ρυπανση δεν θα μπορουν να πουν τιποτα...το απολυτο βιολογικο λιπασμα να στε καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγω χρησημοποιώ παραδοσιακή ξυλόσομπα μαντεμένια και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος.Πρόσφατα τοποθέτησαμε στους γονείς μου μια συγχρονη ξυλόσομπα με φούρνο και δυνατότητα συνδεσης με τα καλοριφέρ ονοματι (prity 26kw) και πραγματίκα εχω ενθουσιαστεί με την απόδοση της.Κατάφερε και σήκωσε με άνεση 8 καλοριφέρ και φυσικά το μποιλερ εχει πλεον μονίμως ζεστό νερο και ο φούρνος ειναι ολα τα λεφτά.Η σόμπα είναι αυτή http://www.thermoydrauliki.gr/xylosompa-kalorifer-prity-fg-w20.html

    εγώ την αγόρασα 650 ευρω απο το χωριό Καβαλάρι εξω απ τη Θεσσαλονικη.. το λέω γιατί στο ιντερνετ δέν την εχω βρει τοσο φθηνα πουθενά και μαζι με ups κυκλοφορητη και ολα τα απαραιτητα συν τα εργάτικα που μου τα συνδεσαν κόστισε τελικη τιμή 1200 ευρω.Δηλαδή τα μισά λεφτα απο αυτά που δίναν οι γεράκοι μου στο πετρέλαιο. Επισής ειναι η πρώτη φορά που γράφω στη σελίδα σου αγαπητέ Γκρινιαρόγατε και θέλω πραγματικά να σε ευχαριστήσω για τα τοσα χρόνια που μου φτιάχνεις τη μέρα.Συνέχισε να δίνεις χαρά τη χρειαζόμαστε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φιλαράκι την ξέρω την σόμπα είναι πολύ καλή!!!
      έχει ενα μειονέκτημα δεν μπορείς να βράσεις φαγητό από επάνω σωστά όπως οι ξυλοσομπες με τον φούρνο στο πλάι

      ( που καταντήσαμε πριν 2-3 χρόνια συζητούσαμε για μοντέλα tv με 3D και τώρα
      α για ξυλοσομπες !)

      Διαγραφή