Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Σκότωσαν τον δήμαρχο, έφαγαν ισόβια, αλλά εξακολουθούν να πληρώνονται ως δημόσιοι υπάλληλοι από το κράτος!


Σκότωσαν τον δήμαρχο αλλά εξακολουθούν να πληρώνονταιKαταιγιστική μορφή παίρνουν οι αποκαλύψεις για τη διαφθορά στο Δημόσιο. Δύο καταδικασθέντες για δολοφονία εξακολουθούν να μισθοδοτούνται.
Τρία και πλέον χρόνια μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση του δημάρχου Παγγαίου Καβάλας, Τριαντάφυλλου Κουκούδη, από δύο δημοτικούς υπαλλήλους, οι δολοφόνοι του, αν και έχουν καταδικαστεί συνεχίζουν να εισπράττουν στη φυλακή το 50% του μισθού τους!
Είναι ίσως το... πιο τρανταχτό παράδειγμα μεταξύ εκατοντάδων περιπτώσεων ατιμώρητων επίορκων δημοσίων υπαλλήλων -ορισμένες από τις οποίες περιλαμβάνονται στη «λίστα της ντροπής» που δημοσίευσε το «Εθνος της Κυριακής»- και προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα σε μια περίοδο που η δημόσια συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τις απολύσεις επίορκων υπαλλήλων.
Οι δύο ταμίες, Σάββας Σαλτουρίδης και Ιωακείμ Μάνος, 50 και 51 ετών, οι οποίοι δολοφόνησαν τον δήμαρχο τα Χριστούγεννα του 2009 για να του φορτώσουν τη «μαύρη τρύπα» 710.000 ευρώ στο ταμείο, έχουν ομολογήσει από την αρχή την αποτρόπαια πράξη τους και έχουν καταδικαστεί από τον Δεκέμβριο του '10 ο πρώτος σε ισόβια και ο δεύτερος σε κάθειρξη 17 ετών, αλλά παραμένουν μέχρι σήμερα σε καθεστώς προσωρινής αργίας, λόγω ανυπαρξίας των πειθαρχικών συμβουλίων.
Το πρωτοβάθμιο υπηρεσιακό συμβούλιο τους επέβαλε την ποινή της οριστικής παύσης, αλλά άσκησαν το νόμιμο δικαίωμα της έφεσης με αναστέλλουσα δύναμη(;) και περιμένουν αυτή να κριθεί από το δευτεροβάθμιο όργανο. Αυτό όμως δεν έχει συνεδριάσει μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα οι δύο καταδικασμένοι για κακούργημα δημοτικοί υπάλληλοι να συνεχίζουν να πληρώνονται το μισό των μηνιαίων αποδοχών τους, όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων για όσους βρίσκονται σε καθεστώς προσωρινής αργίας.
Οπως ανέφεραν στο «Εθνος» αρμόδιοι υπάλληλοι του Δήμου Παγγαίου, οι λόγοι της υπερβολικής αυτής καθυστέρησης συνδέονται με μια σειρά από αλλαγές που συντελέστηκαν στο διάστημα αυτό, αφενός με τον «Καλλικράτη» και αφετέρου με την αυστηροποίηση του νόμου για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο αυτές αλλαγές «πάγωσαν» τη λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιακών συμβουλίων, τα οποία ουσιαστικά είναι ανύπαρκτα τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια.
ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ
Μήνυσαν τον νέο δήμαρχο
Οι δύο δράστες δεν δίστασαν, μάλιστα, να... μηνύσουν τον αντικαταστάτη του δολοφονημένου δημάρχου, Απόστολο Τσακίρη, ο οποίος από τον πρώτο μήνα μετά την αποκάλυψη του εγκλήματος και την προφυλάκισή τους, είχε δώσει εντολή για διακοπή της μισθοδοσίας τους, για προφανείς λόγους ηθικής τάξης.
Αντεξε έξι μήνες και στη συνέχεια υποχρεώθηκε να αποδεσμεύσει τη μισθοδοσία τους εν όψει του κινδύνου να συρθεί ο ίδιος στα δικαστήρια για παράβαση καθήκοντος.
«Το συνδικαλιστικό κίνημα τάσσεται πάντα υπέρ της επιτάχυνσης των διαδικασιών και της τιμωρίας των επίορκων, ώστε να μην υπάρχουν σκιές. Κάποιοι τις κρατάνε εσκεμμένα στον αέρα για να χρησιμοποιούν τους επίορκους και να βάλλουν εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων. Το δευτεροβάθμιο συμβούλιο εδρεύει στην Αθήνα, στο υπουργείο Εσωτερικών. Αν ήθελαν να λειτουργήσει, θα λειτουργούσε», είπε στο «Εθνος» ο Κ. Γερακίνης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Καβάλας.
Οκτώ σφαίρες κατά του δημάρχου
Το φονικό του 2009
Ο 47χρονος Τριαντάφυλλος Κουκούδης είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς στις 27 Δεκεμβρίου του 2009 και μετά από τρία 24ωρα ερευνών βρέθηκε δολοφονημένος μέσα στον χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου του, σε ερημική παραλία. Εφερε πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι και 8 σφαίρες από πυροβόλο όπλο. Λίγες μέρες πριν, ο έλεγχος ορκωτών λογιστών είχε αποκαλύψει την ύπαρξη «μαύρης τρύπας», 710.000 ευρώ στα ταμεία του δήμου.
Σύμφωνα με την αστυνομία, συνυπεύθυνοι για τη «μαύρη τρύπα» ήταν οι δύο ταμίες και ο ίδιος ο δήμαρχος, με τους δράστες να βγάζουν από τη μέση τον τελευταίο για να του φορτώσουν την ευθύνη. Οι ταμίες συνελήφθησαν το ίδιο βράδυ και ομολόγησαν, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι την κατάχρηση την είχε κάνει ο δήμαρχος και ότι τον σκότωσαν γιατί τους απειλούσε. Μαζί τους συνελήφθη και ένας συγχωριανός τους, ο οποίος τους είχε «νοικιάσει» το όπλο. Εναν χρόνο μετά, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Κομοτηνής καταδίκασε τον φυσικό αυτουργό σε ισόβια και τους άλλους δύο σε κάθειρξη 17 ετών.
Τον Ιούνιο του 2013 έχει προγραμματιστεί να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό. Σύμφωνα με τη νομική σύμβουλο του Δήμου Παγγαίου, Β. Βασιλείου, σε βάρος τους έχει γίνει καταλογισμός περίπου 900.000 ευρώ από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τον περασμένο Ιανουάριο εκδικάστηκε η έφεσή τους. Από την πλευρά του Δήμου Παγγαίου έχουν ασκηθεί μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Εχει γίνει πλειστηριασμός περιουσιακών τους στοιχείων, ο οποίος υπήρξε άγονος λόγω απουσίας ενδιαφέροντος και θα επαναληφθεί το επόμενο διάστημα.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου