Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

κόρη του υφυπουργού είπε τα Ελγίνεια «ένα μάτσο αρχαίες πέτρες»


Ως « εθνική βλαχιά» χαρακτηρίζει η Ηλέκτρα Κοτσώνη, κόρη του πρώην υφυπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Θεόδωρου Κοτσώνη την ενέργεια των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Κορίνθου να σηκώσουν ελληνικές σημαίες μέσα στο Βρετανικό μουσείο στη πρόσφατη επίσκεψη τους στο Λονδίνο στα πλαίσια εκπαιδευτικής εκδρομής. Η νεαρή...
 
 
 δημοσιογράφος που ζει στο Λονδίνο με άρθρο της στη Lifo εκφράζει τους… προβληματισμούς της για το συγκεκριμένο περιστατικό.  «Μεγαλύτερη βλακεία από το να ανοίξουν τη σημαία μπροστά στα μάρμαρα δεν βρήκαν να σκεφτούν;» διερωτάται η κυρία Κοτσώνη σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στη free press εφημερίδα. Παραθέτει μάλιστα και την δική της εμπειρία από την επίσκεψη της στο Βρετανικό μουσείο όταν ήταν μαθήτρια της δευτέρας λυκείου.
«Δεν ήταν και η καλύτερή μου – πολύ πιο ώραια πέρασα το βράδυ που είδαμε τον Tobey Maguire να μπαίνει σε ένα σινεμά στη Leicester Square για την πρεμιέρα του Seabiscuit», γράφει η δημοσιογράφος.

«Είχε ερθεί και ο Σοφοκλής στην εκδρομή όμως οπότε δεν θυμάμαι να με πείραξε και πολύ. Εως τη στιγμή που μπήκαμε στην αίθουσα με τα μάρμαρα. Δεν ξέρω για έσας, αλλά ως έφηβη μου ήταν αρκετά δύσκολο να ενδιαφερθώ για ένα μάτσο αρχαίες πέτρες. Είχα ήδη περάσει τη μισή ζωή μου συνάμενη από γονείς και δασκάλους στα αρχαιολογικά μουσεία της επικράτειας και την άλλη μισή παπαγαλίζοντας μια ιστορία που ξεκινά κάπου στη κυκλαδική περίοδο και τελειώνει με την επανάσταση του 1821…. Δεν ξέρω τι θα έκανα αν εκείνη την ημέρα με είχαν βάλει να ανοίξω τη γαλανόλευκη μες το μουσείο. Μπορεί και να είχα πεθάνει από την ντροπή μου. Δεν ξέρω όμως και τι να σκεφτώ για τους καθηγητές του 2ου Γυμνασίου Κορίνθου που έπεισαν τους μαθητές τους ότι μια τέτοια πράξη αποτελεί κάτι αξιέπαινο και πάνω από όλα λογικό. Δεν ξέρω και πως να τους χαρακτηρίσω ακριβώς, αλλά τείνω προς το βλάκες με περικεφαλαία.

Για να προσθέσει :«Μου είναι δύσκολο να αποδεχτώ οτι εν μέσω της όλης καταπίεσης και της Χρυσής Αυγής που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα σήμερα, δύο εκπαιδευτικοί (δύο άνθρωποι δηλαδή που η πολιτεία τους έχει εμπιστευτεί ένα σωρό εύπλαστων εγκεφάλων και προσωπικοτήτων) δεν βρήκαν τίποτα καλύτερο να κάνουν στο Λονδίνο με τους μαθητές τους από το να διαφημίσουν την εθνική μας βλαχιά».

Η νεαρή δημοσιογράφος προτού βουτήξει τη γλώσσα της στο μελάνι …ξέχασε ή τουλάχιστον δεν έτυχε να διαβάσει ποτέ την αξέχαστη ομιλία της Μελίνας Μερκούρη, στο Oxford Union για να κατανοήσει την σημαντικότητα των Ελγίνειων Μαρμάρων.

«Είναι η υπερηφάνεια μας, είναι οι θυσίες μας. Είναι το ευγενέστερο σύμβολο τελειότητας. Είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία. Είναι οι φιλοδοξίες μας και το ίδιο τ΄ όνομα μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητας…»


Στις 15 Φεβρουαρίου, όταν είχε δημοσιευθεί η είδηση ότι μαθητές από σχολείο της Κορίνθου είχαν αναρτήσει ελληνικές σημαίες μέσα στην αίθουσα όπου παραμένουν μέχρι και σήμερα τα μάρμαρα του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, η Ηλέκτρα Κοτσώνη είχε σχολιάσει το σχετικό δημοσίευμα γράφοντας στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter: «μαλακείες»...

2 σχόλια: